Rahaf i første TV-interview efter flugt fra Saudi-Arabien: Vil inspirere flere saudiske kvinder til at »være modige og frie«

18-årige Rahaf Mohammed al-Qunun har givet sit første interview efter at være flygtet fra sin familie og Saudi-Arabiens strenge formynderskabslove.

Rahaf Mohammed al-Qunun ankom lørdag til en lufthavn i Toronto i Canada, hvor landets udenrigsminister, Chrystia Freeland (th.), tog imod hende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlos Osorio/Reuters/Ritzau Scanpix

For en uge siden var hun klar til at gøre en ende på sit eget liv.

Nu har hun fået asyl i Canada og håber, at hendes historie kan inspirere andre kvinder til at flygte fra Saudi-Arabiens strenge formynderskabslove.

»Jeg ville være fri fra undertrykkelse og depression. Jeg ville være selvstændig,« fortæller den 18-årige saudiske kvinde Rahaf Mohammed al-Qunun i sit første interview med australske ABC News.

Med et gyldigt visum i passet til Australien flygtede den 18-årige saudier fra sin familie, mens de var på ferie i Kuwait. Men i Thailand blev hun stoppet af saudiske og thailandske myndigheder og fik at vide, at hun ville blive sendt tilbage.

Det fik hende til at låse sig inde på sit hotelværelse, logge på Twitter og bede verdenssamfundet om hjælp.

»Jeg regnede med, at de ville komme ind i værelset og kidnappe mig,« fortæller hun nu til ABC om de dage, hun tilbragte bag den låste dør.

»Det er derfor, jeg skrev et afskedsbrev. Jeg besluttede mig for, at jeg hellere ville gøre en ende på mit liv, end jeg ville sendes tilbage til Saudi-Arabien.«

Men hendes tweets og videoer virkede, og hendes udvisning blev afblæst. Lørdag landede hun i Canada, hvor hun nu har fået asyl.

Selv om Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, officielt har givet kvinder flere rettigheder i landet – såsom retten til at køre bil, stemme og tage arbejde – er saudiske kvinder stadig underlagt strenge love om mandligt formynderskab.

Det betyder, at kvinder skal bede deres mandlige værger – typisk deres far, bror eller ægtefælle – om tilladelse, hvis de vil have et pas, rejse udenlands, tage arbejde eller gifte sig.

»Jeg ville ikke kunne have giftet mig med den person, jeg ville. Jeg ville ikke kunne få et job uden tilladelse. Kvinder må ikke engang rejse,« fortæller Rahaf Mohammed al-Qunun til ABC News.

Hvis kvinder bliver fanget i et flugtforsøg, kan de blive placeret på kvindeherberger med begrænset adgang til internet og mobiltelefon eller blive fængslet. I maj 2018 anholdt det saudiske styre en række kvindesagsforkæmpere, som ifølge menneskerettighedsorganisationer både er blevet tortureret og seksuelt krænket i fængslet.

Nu, hvor Rahaf Mohammed al-Qunun er kommet i sikkerhed, vil hun bruge sin stemme til at tale for flere rettigheder til kvinder i Saudi-Arabien, og hun håber, at hendes historie kan inspirere andre kvinder til at flygte.

»Jeg er sikker på, at der kommer til at være mange flere kvinder, som flygter. Jeg håber, at min historie vil opfordre dem til at være modige og frie,« fortæller hun og understreger, at hun også håber, at Saudi-Arabien vil ændre lovene nu, hvor resten af verden har fået øjnene op for dem.

»Måske kan det her være det, hvad der skaber forandring,« siger hun til ABC News.

Rahaf Mohammed al-Qununs far er guvernør i Saudi-Arabien. Efter at hans datter har fået asyl i Canada, har han og hans familie skrevet i en pressemeddelelse, at hun er »mentalt ustabil« og har afskrevet sin arveret, skriver The Guardian.

I Saudi-Arabien har den saudiske menneskerettighedsorganisation – som bliver bakket op af den saudiske regering – også udgivet en pressemeddelelse om den 18-åriges historie. Heri beskyldes flere udenlandske stater for at opildne »saudiske kvindelige forbrydere til at gøre oprør mod deres familiers værdier«, skriver The Guardian.