RAF-terroristløslades efter 21 år

Et af de sidste, fængslede medlemmer af den tyske terrorgruppe RAF ventes næste i uge løsladt. Hun betragter ikke længere vold som et middel til at nå politiske mål, siger domstolen.

Efter 21 år bag tremmer bliver RAF-terroristen Eva Haule formentligt løsladt på tirsdag. Foto: Tysk politi via EPA Fold sammen
Læs mere

Eva Haule er dømt for tredobbelt mord og 23 mordforsøg. Hun var en af de hårdeste kvinder i terrorgruppen Rote Armee Fraktion (RAF), hvilket siger ikke så lidt. Men nu kommer hun på fri fod, blev det i går meddelt i Frankfurt.

Haule, i dag 53 år, har været et af de sidste RAF-medlemmer i fængsel, efter at Brigitte Mohnhaupt, en anden hård negl, blev løsladt i foråret. Når Haule kommer ud er der kun Christian Klar og Birgit Hogefeld tilbage.

Den tidligere socialpædagogstuderende blev anholdt på en iscafé i Rüsselsheim ved Frankfurt i sommeren 1986. Sammen med to andre var hun i færd med at studere en plan over ministeriet for udviklingsbistand. Det var ikke, fordi de ville være ulandsfrivillige, men formentlig, fordi de planlagde et nyt terrorangreb. Haule blev kendt skyldig i et attentatforsøg mod en NATO-skole i Bayern og senere i deltagelse i et bombeangreb mod den amerikanske militærbase i Rhein-Main lufthavnen i Frankfurt. Hun fik livsvarigt.

Klar er blevet sindsyg
Hun løslades formentlig tirsdag, med en prøvetid på fem år. Ifølge domstolen betragter hun ikke længere vold som et middel til at nå politiske mål. Desuden henvises til, at hun medvirkede til RAFs opløsning 1998, og at hun har opført sig eksemplarisk i de senere år, hvor man har lettet hendes forhold som indsat.

Haule, der senest har afsonet sin dom i Berlin, har i længere tid haft udgang om dagen. Den har hun brugt til at uddanne sig som fotograf. For et par år siden holdt hun ligefrem en udstilling i Berlins lokalparlament med portrætter af sine medfanger. Det synes politikere fra det borgerlige CDU og det liberale FDP var forargeligt. Fortalerne, bl.a. fra det socialdemokratiske SPD, sagde, at man ikke kunne have et livslangt udstillingsforbud, og at også RAF-terrorister burde have muligheden for at vende tilbage til det almindelige samfund.

Den chance får Eva Haule nu i fuldt omfang. Christian Klar, der åbenbart er blevet sindssyg efter 25 års fængsel, kan tidligst vente en løsladelse 2009. Han havde ellers søgt om benådning af forbundspræsident Horst Köhler, men ønsket blev afvist efter moden overvejelse, fordi han ikke gav udtryk for at have aflagt sin sympati for vold, som ifølge retten har kostet ni mennesker livet. RAF, der havde sin storhedstid i Tyskland i 1970erne og begyndelsen af 1980erne, stod bag 34 mord på især politikere, embedsmænd og erhvervsfolk, som man mente var i vejen for et fremtidigt, socialistisk paradis.