RAF-terrorister atter i søgelyset efter nyt røveri

Terrorgruppen Rote Armee Fraktion (RAF) spredte skræk og rædsel i Tyskland i halvfjerdserne og firserne. Nu viser det sig, at de sidste tre eftersøgte terror­ister så sent som i december overfaldt pengetransport.

Tysk politi har offentliggjort billeder af tre Rote Armee Fraktion-terrorister, som man formoder, at de ser ud i dag. Fra venstre mod højre er det: Burkhard Garweg, Ernst-Volker Wilhelm Staub og Daniela Klette. Foto: Scanpix/BKA Fold sammen
Læs mere

BERLIN: Atten år er der gået, siden Rote Armee Fraktion (RAF) i 1998 officielt opløste sig selv efter flere årtier med blodige mord, kidnapninger og bombeattentater, der sigtede på at udløse revolution i den vesttyske forbundsrepublik.

Nu ser det højst overraskende ud til, at tysk politi er kommet på sporet af de sidste tre RAF-terrorister på fri fod. Efter et røveri mod en pengetransport i Bremen i sommer har kriminalpolitiets efterforskere fundet DNA-spor, der med overvejende sandsynlighed tilhører tre eftersøgte terrorister.

57-årige Daniela Klette, 58-årige Ernst-Volker Staub og Burkhard Garweg (ukendt alder) har været eftersøgt siden midten af firserne, da de gik under jorden for at fortsætte kampen for revolution med voldelige midler.

Noget tyder dog på, at de aldrende terrorister har mistet følingen med væbnet røveri. I december sidste år måtte de tre maskerede røvere flygte efter et mislykket kup mod en pansret transportvogn i den tyske by Wolfsburg.

I sommer afskar de tre terrorister med et folkevognsrugbrød vejen for en pansret pengetransport på en parkeringsplads i Groß Mackenstedt i nærheden af Bremen. Tre maskerede personer – der af tysk politi formodes at være Klette, Staub og Garweg – truede derefter vagterne med både maskinpistoler og en såkaldt »pansernæve« – et tysk antitank-våben.

Da vagterne nægtede at udlevere pengene, affyrede røvere tre skud mod den pansrede vogn, hvorefter de tog flugten og efterlod de afgørende DNA-spor.

Terrorister som pensionister

Klette, Staub og Garweg tilhører den såkaldte tredje generation af RAF-terrorister. Gruppen blev stiftet i 1984, og frem til 1993 begik medlemmerne adskillige røverier samt ti politisk motiverede mord, herunder bombeattentatet på Deutsche Bank-bestyrelsesmedlemmet Alfred Herrhausen i 1989. Kun et enkelt af mordene er i dag fuldt opklaret.

Efter at have siddet fire år i fængsel på grund af medlemskabet af terroristgruppen gik Ernst-Volker Staub efter sin løsladelse i 1990 under jorden sammen med sin partner Daniela Klette, som siden halvfjerdserne havde tilhørt Rote Hilfe, en RAF-støttegruppe.

Klette havde også tilknytning til parret Birgitte Hogefeld og Wolfgang Grams, der spillede en afgørende rolle i RAFs aktiviteter i firserne. På et ukendt tidspunkt fik Klette og Staub følgeskab af Burkhard Garweg, der i slutfirserne havde sin gang blandt venstre­radikale BZere i Hamburg.

I 1993 stod Staub, Klette og Garweg efter alt at dømme bag et bombeattentat mod et fængsel i den hessiske by Weiterstadt. Også dengang fandt politi DNA-materiale efter de tre terrorister. Tysk politi vurderer, at trioen stod bag et overfald på en pengetransport i Duisburg i 1999. Dengang slap de væk med mere end en million D-mark. Siden har der været stille omkring gruppen.

Efter fremkomsten af nye DNA-spor har flere tyskere spurgt sig selv, om der er grund til at frygte en ny bølge af venstreekstremistisk terror. Tysk politi antager dog ifølge Spiegel, at gruppen har begået røverier »for at finansiere deres liv under jorden«. Hvis efterforskerne får held med at finde frem til de aldrende terrorister, kan de imidlertid se frem til en pensionisttilværelse på vand og brød.