Radioaktiv drone lander på premierministers tag

Et ubemandet fly læsset med en beholder med lavradioaktivt materiale er landet på en regeringsbygning i Tokyo, der huser premierministerens kontor.

Arkivfoto. Et ubemandet fly læsset med en beholder med lavradioaktivt materiale er landet på en regeringsbygning i Tokyo, der huser premierministerens kontor. Fold sammen
Læs mere
Foto: BEAWIHARTA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JAPAN: Et lille ubemandet fly, et såkaldt drone, landede onsdag på taget til den japanske premierminister Shinzo Abes kontor.

Nærmere undersøgelser af dronen viste, at den medførte en lille beholder, der indeholdt et radioaktivt materiale. Ifølge Reuters var den radioaktive styrke dog ikke stor nok til at være skadelig for mennesker.

Landingen på regeringslederens tag har åbnet op for adskillige spekulationer om hensigten og om de små droners anvendelighed til terrorangreb.

»Der er en risiko for, at droner kan bruges til terrorangreb ved begivenheder som OL eller G7-topmøder,« konstaterer den japanske regerings kabinetssekretær, Yoshihide Suga, ifølge Bloomberg.

Der var angiveligt tale om en kinesisk-produceret propeldervet drone på en halv meter, som ifølge Bloomberg også var udstyret med et kamera. Iøvrigt er den identisk med den model, som i januar styrtede ned i haven til Det Hvide Hus.

Politiet er i gang med at efterforske, om dronen endte på premierministerens tag ved et uheld, eller om det var tale om regulært angreb.

Spørgsmålet om atomkraft er særdeles følsomt i Japan, ikke mindst efter katastrofen på Fukushimaværket i forbindelse med tsunamien i 2011.

Internationale nyhedsmedier noterer således, at en domstol, få minutter inden dronen landede, havde besluttet at afvise en anmodning om at blokere for, at to reaktorer på et atomkraftværk i det Sydlige Japan kan genstartes.

Reuters skrives yderligere, at et japansk firma har planer om at masseproducere droner med seks propeller, der kan overvåge det radioaktive niveau.