Radikal imam udstilles som en »tøsedreng«

Under brødrene Muhammad Abdul Aziz og Abdul Rashid Ghazis ledelse har Den Røde Moské i Islamabad udviklet sig til rekrutteringscentral for taleban-bevægelsen, der er mindst ligeså pakistansk som den er afghansk.

De to leder af Den Røde Moské er brødrene Muhammad Abdul Aziz, tv., og Abdul Rashid Ghazi, th. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

BRUXELLES: Hellige krigere forklæder sig ikke som kvinder. Det gør kun tøsedrenge.

Det var det budskab, den pakistanske statspropaganda i går fortsatte med at sende ud til landets 160 millioner store befolkning.

Sent onsdag lykkedes det nemlig sikkerhedsstyrker at fange den radikale leder af Den Røde Moské i Islamabad, Muhammad Abdul Aziz, mens han var forklædt i en burka.

Dermed var den dramatiske situation omkring moskéen ifølge vice-informationsminister Tariq Azeem ved at ende som »en farce«.

»Efter alle de ting, han har sagt, og alle de løfter han har fået fra sine studerende om, at de skulle vælge martyrdøden sammen med ham. Så se den mand, der endte med at stikke af som en kvinde,« sagde Azeem.

Mohammad Abdul Aziz kom ud fra den belejrede moské midt i en gruppe af omkring 20 kvinder, og det var angiveligt hans højde og en »bodega-vom«, der tiltrak myndighedernes mistanke. Og da først en kvindelig betjent løftede op i burkaen, kom imamens fuldskæg snart til syne.

Mohammad Abdul Aziz var stadig iklædt sin burka-forklædning, da han blev »interviewet« på den pakistanske stats TV-station.

Han sagde, at folk i moskéen føler »kærlighed og hengivenhed« for alle jihad-organisationer, men at man ikke havde nogle konkrete forbindelser til sådanne.

»Jo, vi forberedte deres hjerter og sjæle for jihad, men vi tvang dem aldrig. Det var ene og alene deres egen overbevisning,« sagde Abdul Aziz, der også blev spurgt, hvordan han kunne forklæde sig i en burka, når han nu altid prædikede for heltemod i hellig krig.

»Jeg håbede jo at undgå at blive arresteret. Jeg forklædte mig, og det ser jeg ikke noget forkert i. Det var et strategisk træk, som jeg diskuterede med min bror,« sagde Abdul Aziz.

Den anerkendte pakistanske kommentator Hamid Mir fordømte, ifølge Asia Times Online, TV-interviewet med den tilfangetagne imam.

»Det er fuldstændig uetisk og ulovligt at stille en person, som der er så mange anklager imod, op foran medierne. Dette var ord fra en hjælpeløs person, og de har ingen troværdighed,« sagde Mir.

Abdul Aziz og hans bror står blandt meget andet anklaget for terrorisme. Abdul Aziz har nu udsigt til en tvivlsom rettergang i det pakistanske retssystem, der er gennemsyret af korruption.

I fars fodspor
Brødrene Muhammad Abdul Aziz, der er såkaldt »maulana«, ledende imam, og Abdul Rashid Ghazi kom til Islamabad som drenge, da deres far Abdullah blev bønneleder i den statsfinansierede Lal Masjid-moské.

Faderen var angiveligt meget tæt på Pakistans daværende leder, General Zia-ul-Haq, der på udemokratisk vis styrede landet fra 1978 til 1988. Zia-ul-Haq gennemførte en kraftig islamisering af pakistansk lovgivning, der på dette tidspunkt fortsat var præget af liberal tænkning fra det britiske kolonistyre.

General Zia-ul-Haq var kendt for flammende opfordringer til hellig krig, og efter den sovjetiske invasion af Afghanistan fik Pakistans diktator både F16-jagerfly og tusindvis af Stinger-missiler til sine jihad-krigere.

Tilfangetagelsen af Muhammad Abdul Aziz, der er en erklæret tilhænger af taleban-lederen, Mullah Omar, er ifølge iagttagere i Pakistan kun det første skridt i den pakistanske regerings oprør med de radikale islamister i landet.

Lal Masjid-moskéen har ry for at have været en af de vigtigste rekrutteringscentraler til de militære træningslejre, som taleban-bevægelsen angiveligt driver i grænseregionerne Waziristan og North West Frontier Province på grænsen til Afghanistan.