Qatar straffes for at læne sig op ad Iran

Når fire arabiske stater afbryder diplomatiske forbindelser med Qatar, er det ikke fordi Qatar er den eneste, der støtter regionale terrororganisationer. Men fordi Qatar er gået for langt og nu truer den sunnimuslimske og arabiske enhed mod Iran

Qatars emir Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani (på billedet) ringede ifølge tv-kanalen al-Arabiya for nogle uger siden til den iranske præsident Hassan Rouhani. Det er en kniv i ryggen på det saudiske projekt, der handler om at isolere Iran mest muligt. Nu har fire arabiske stater afbrudt de diplomatiske forbindelser med Qatar/ AFP PHOTO / STRINGER Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NYHEDSANALYSE: Der er tale om en dramatisk intern arabisk optrapning. Og der er to nøgleord i sagen om fire arabiske landes diplomatiske brud med Qatar: Iran og terror.

Beslutningen om at bryde de diplomatiske forbindelser med Qatar er en straffeaktion. Saudi-Arabien, Egypten De Forenede Arabiske Emirater og Bahrain har gennem længere tid haft et anspændt forhold til den lille gasrige golfstat Qatar. Især har Qatars finansiering af tv-kanalen al-Jazeera givet de fire lande årelang hovedpine med kritik af disse landes regeringer og ideologisk støtte til deres fjender.

Men det diplomatiske brud er hævet langt over den daglige irritation over al-Jazeeras Broderskabsvenlige retorik. Bruddet er endda også hævet over den officielle årsag som de fire lande giver, nemlig beskyldningerne om, at Qatar støtter regionale terrororganisationer. Alle landene har vidst i årevis, at Qatar støtter en vifte af terrororganisationer. Lige fra Hamas til en række jihad-organisationer, der kæmper på den syriske slagmark. Og det har de alle stiltiende accepteret. I årevis. Men det er ikke Qatar der har opfundet den dybe tallerken, hvad angår finansiering af regionale terrororganisationer. Saudi Arabien anses stadig for at være terrorstøttens uofficielle Gudfar på den regionale skala.

For de fire landes vedkommende, er det Qatars seneste flirt med Iran, der er årsagen til den dramatiske optrapning.

For nogle uger siden ringede Qatars emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, ifølge tv-kanalen al-Arabiya til den genvalgte iranske præsident Hassan Rouhani. Nyheden om samtalen blev lækket i en række arabiske medier og Qatars emir forsøgte at benægte ved at sige, at ondsindede hackere havde opdigtet telefonsamtalens eksistens. Men samtalen var ægte nok, og endda på initiativ fra Qatars emir, bekræftede den iranske præsidents officielle hjemmeside.

Og herefter kunne hverken Egypten, Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater eller Bahrain holde vreden og fornærmelsen tilbage.

At Qatars emir, en sunnimuslimsk leder officielt ringer til Irans præsident og taler med vedkommende om at styrke forholdet mellem de to lande, er en kniv i ryggen på det saudiske projekt, der handler om at isolere Iran mest muligt. Og derfor reagerer de fire lande over for Qatar med Saudi-Arabien i spidsen.

Man har accepteret al-Jazeera og set gennem fingrene med, at Qatar har været vært for Hamas-bevægelsens politiske ledelse i årevis. Men leflen for Iran, der aktivt modarbejder Saudi-Arabiens interesser i hele regionen, er et skridt for meget. Og Qatar vil nu blive tvunget til at betale en pris, som de fire arabiske lande bestemmer, hvad er.

Indtil videre har Qatar, ifølge palæstinensiske kilder, der udtaler sig til den israelske journalist Gal Berger, smidt Hamasledelsen ud af landet. Det ventes, at Qatar også vil nedtone sin støtte til Det Muslimske Broderskab i Egypten, og officielle samtaler med Irans ledelse bliver der ikke flere af, hvis Qatar gerne vil have de diplomatiske forbindelser og sit nationale flyselskabs almindelige ruter til de fire arabiske lande genetableret.

Hvis Qatar bøjer sig for de fire arabiske landes pres, forventes det, at landets emir tilgives og at krisen driver over inden længe. Og så vil Qatar ikke længere blive beskyldt for at støtte terror. Hvis Qatar derimod nægter at rette ind, forventes de fire arabiske lande at øge presset. Og så vil krisen eskalere yderligere. For ingen af de fire arabiske lande ønsker at signalere blødhed eller tolerance over for Irans regime og dets venner.