QAnon Shaman skal 41 måneder i fængsel for kongresangreb

Den skjorteløse Jacob Anthony Chansley var bevæbnet med spyd og bar pelshat med horn under stormløb i januar.

 
Demonstranter stormede 6. januar Capitol Hill i Washington D.C. for at protesterer imod udnævnelsen af Joe Biden som USA's næste præsident. I videoen kan du se demonstranterne bryde ind i regeringsbygningen og deres sammenstød med politiet. Advarsel: videoen indeholder voldsomme billeder. Video: Ritzau/Scanpix, CNN. Redigering: Vera Rosenbeck Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jacob Anthony Chansley, der blev kendt som »QAnon Shaman« under stormen på Kongressen i Washington D.C. den 6. januar, blev onsdag idømt en fængselsstraf på tre år og fem måneder.

Optagelser inde i kongresbygningen af den skjorteløse Jacob Anthony Chansley, der var bevæbnet med spyd og bar en pelshat med horn, gik verden rundt.

Den 34-årige Chansley blev kendt som en markant konspirationsteoretiker og en af de mest markante af de voldelige demokratimodstandere. Han risikerede en langvarig fængselsstraf, da der i hans sag var en straframme på op til 20 år.

Jacob Chansley, der er fra Phoenix, Arizona, har været varetægtsfængslet siden urolighederne. Han er blevet mentalundersøgt og har fået diagnoser som forbigående skizofreni, bipolar, depression og angst.

Under retssagen blev det beskrevet, hvordan han havde sat sig på den daværende vicepræsident Mike Pences plads. Han havde her skrevet en truende besked: »Det er kun et spørgsmål om tid. Retfærdigheden kommer«.

Under retssagen sagde Chansley, at mennesker med æren i behold erkender, når de har begået fejl.

– Jeg begik en fejl ved at trænge ind i Kongressen. Jeg havde ingen undskyldning, sagde han i retten.

I en lang og rablende erklæring roste Chansley dommeren og henviste til Jesus Kristus, Mahatma Gandhi, Buddha og den amerikanske højesteretsdommer Clarence Thomas.

– Jeg er ikke en oprører. Jeg er klart heller ikke en hjemmeterrorist, sagde han.

Folkemængden løb mod bygningen, efter at Trump havde holdt en brandtale, hvor han fremsatte påstande om, at hans nederlag til Joe Biden skyldtes svindel.

Den konspiratoriske Qanon-bevægelse hævder, at verden styres af sataniske pædofile. Chansley har tidligere været en tilhænger af QAnon- konspirationsteorierne, hvor Trump lanceres som en frelserfigur, mens ledende demokratiske politikere beskrives som en klike af sataniske, kannibalistiske pædofile.

Chansleys advokat har gjort det klart, at hans klient ikke vil sættes i forbindelse med påstandene i konspirationsteorien og har ændret det navn, som han blev kendt under.

Næsten 600 mennesker blev anholdt efter stormen på en af demokratiets mest ikoniske bygninger.

/ritzau/Reuters