Puuuuhhhh...

Forsvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg har aflyst et offentligt møde efter nye påstande om, at han har fiflet med sin doktorafhandling.

Den tyske finansminister Karl-Theodor zu Guttenberg er kommet under et voldsomt pres efter beskyldningerne om, at han har fiflet med sin doktorafhandling. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRIZIO BENSCH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Presset mod Tysklands forsvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg øges torsdag aften, efter det er kommet frem, at han tilsyneladende har kopieret omkring 30 passager fra andre skrifter til sin doktorafhandling - uden kildeangivelse.

Allerede for et par dage siden stod det klart, at indledningen til doktorafhandlingen fra 2006 stammede stort set ordret fra indledningen til en artikel i Frankfurter Allgemeine Zeitung. En anden passage var fra den schweiziske avis NZZ am Sonntag.

Siden er materialet om Guttenbergs angivelige plagiat eksploderet, og universitetet i Bayreuth, hvor afhandlingen blev forsvaret, har nu givet ham en frist på to uger til at forklare sig.

Guttenberg har afvist påstandene og sagt, at de var absurde. Men presset mod ham vokser, og han aflyste torsdag aften deltagelsen i et planlagt møde hos partiet CDU i delstaten Sachsen-Anhalt. Ministeren er en ledende figur i CDUs bayerske søsterparti CSU.

Artiklen, som den nuværende minister åbenbart skrev af fra Frankfurter Allgemeine, var forfattet af professor Barbara Zehnpfennig. Hun erklærede torsdag over for avisen, at hun var "dybt skuffet". Guttenbergs anvendelse af afsnit fra hendes artikel uden kildeangivelse er i strid med "alle regler for videnskabeligt arbejde" og "politisk meget uklogt", sagde hun.

Tyske medier vurderede torsdag aften, at Guttenbergs politiske fremtid afhænger af, om han kan bevare doktortitlen, eller om den fratages ham.

Juraprofessor Andreas Fischer-Lescano fra universitetet i Bremen, der fandt de første passager, som ministeren tilsyneladende har skrevet af, kalder disputatsen "et frækt plagiat" og "en vildledning".

Guttenbergs 475 siders disputats handler om forfatningsspørgsmål i Europa og USA. Den opnåede topkarakteren summa cum laude.