Putins ustoppelige bombardementer: Nu skal verdens mest ødelagte by erobres

De syriske oprørere forsøger desperat at bryde regimets belejring af Aleppo og byens resterende 250.000 indbyggere. Men det syriske regime er fast besluttet på at erobre hele byen med Ruslands hjælp.

Aleppo kan blive verdens mest ødelagte by. Fold sammen
Læs mere
Foto: ABDALRHMAN ISMAIL

MELLEMØSTEN: Der er næsten ingen pauser mellem bombardementerne i slaget om Aleppo. Og den syriske opposition frygter, at præsident Assads ønske om at opnå den største og hidtil mest symbolske sejr i den syriske borgerkrig vil gøre byen uigenkendelig.

Støttet af iranske soldater og russiske jagerfly holder det syriske regime Aleppo i et jerngreb på tredje uge. De syriske oprørsgrupper, der er trængt op i de østlige dele af byen, forsøger at bryde gennem regimets blokade for at få forstærkninger ind i byen fra Idlib-området. På droneoptagelser kan oprørsbevægelserne ses vinde terræn mod det syriske regimes soldater i området syd for Aleppo.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights er det den mest omfattende offensiv fra oprørernes side i månedsvis.

Mandag skød oprørerne en russisk helikopter ned. Alle fem ombord døde, og russiske kampfly svarede næsten øjeblikkeligt igen med bombninger.

Hver dag dør civile i regimets og de russiske bombardementer. Alle hospitaler i den østlige del af Aleppo er blevet bombet, hvilket betyder, at lokalbefolkningen bliver behandlet på improviserede felthospitaler. Ifølge organisationen De Hvide Hjelme, som står for rydning af sårede efter bombardementer, er der i øjeblikket flere end 100 sårede om dagen, der kræver behandling. Det anslås, at omkring 250.000 borgere stadig opholder sig i byen Aleppo.

»Der er ingen røde linjer«

Anas Abdah, der er præsident for Syriens Koalition af Oprørsgrupper, frygter, at Rusland, regimet og de afghanske, irakiske og iranske militser i området vil optrappe angrebene yderligere i et forsøg på at knække oprørsgrupperne. De to største grupper i området er Ahrar al-Sham og Jabhat Fatah al-Sham, der i sidste uge ændrede navn fra Jabhat al-Nusra og angiveligt afbrød forbindelsen til al-Qaeda. Begge grupper opfattes af Rusland og regimet som terrorgrupper.

»Jeg frygter Rusland vil bruge Grozny som eksempel i slaget om Aleppo,« sagde Anas Abdah for nylig på en pressekonference med reference til Ruslands sønderbombning af den tjetjenske hovedstad Grozny, der blev belejret og sønderbombet under Vladimir Putins første præsidentperiode i 1999-2000. På det tidspunkt blev Grozny kaldt for verdens mest ødelagte by. Anas Abdah frygter, at Aleppo kan overtage den titel.

»Der er ingen røde linjer. Hvert hospital, hver skole, hvert civilt område bliver bombet,« siger han.

Under den syriske borgerkrig er Aleppo især blevet kendt for regimets hyppige brug af tøndebomber. Tusinder af civile har mistet livet i disse angreb, og langt størstedelen af byens tidligere befolkning på mere end to millioner flygtede mellem 2013 og 2016.

De første kampe i Aleppo begyndte i juli 2012 mellem Den Frie Syriske Hær og regimets hær. Allerede i slutningen af 2012 var daværende Jabhat al-Nusra den stærkeste faktor i Aleppo-provinsen, og først i begyndelsen af 2016 begyndte Assads regime at vinde slag i det oprørsdominerede område omkring Idlib og Aleppo.