Putins storladne nationaldagsfejring endte i uro og kaos

Regeringskritiske demonstranter kaprede en middelalderfest i hjertet af Moskva. Det endte i masseanholdelser og sværdslag.

Mere end 1000 mennesker er anholdt under demonstrationerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: VASILY MAXIMOV

Den russiske nationalhymne gjaldede fra højtalerne. Balloner og russiske flag vajede over hvide klapstole med tilskuere i lyst sommertøj.

»Vær stærkt, mit land. Jeg er stolt af dig,« sang det uniformerede kor oppe på scenen.

De omkring to hundrede VIP-gæster på stolerækkerne lyttede andægtigt. Nationalsangen blev fremført i anledning af Ruslands nationaldag, og vi var kommet til det sidste følelsesladede vers. Men flere af korsangerne var allerede begyndte at kigge sig nervøst omkring.

For en rumlen blev kraftigere, og rumlen blev til rotorstøj, før sangen druknede, da en politihelikopter flaksede lavt ind over festpladsen, mens balloner og flag blafrede faretruende.

Nu brød også andre lyde brød gennem militærkorets harmonier. En megafon skrattede stædigt fra et sted omme på den anden side af scenen. Dér, bare 100 meter fra den officielle fejring, kunne nationalmelodien slet ikke høres.

»Forlad pladsen!« gjaldede to megafoner i stedet oven i hinanden.

Kort efter stormede kampklædte politifolk frem mod demonstranterne på hjørnet af hovedstadens centrale plads. De slæbte afsted med to unge, der havde søgt tilflugt i et blomsterbed, mens mængden piftede.

»1-2-3! Putin skal gå af!« råbte demonstranterne taktfast.

Korruptionsprotest til middelalderfest

Sådan slog knippelslag, slagord og sammenstød mellem politi og protesterende de første skår i de russiske regerings længe forberedte fejring af nationaldagen. Mindst 700 blev anholdt i Moskva, blandt dem oppositionslederen Aleksej Navalnyj, manden, der havde indkaldt til demonstrationerne i byer landet over.

400 blev taget af politiet i landets næststørste by Skt. Petersborg. Demonstrationer foregik fredelig i små og store byer fra Stillehavet til Kaliningrad ved Østersøen.

I Moskva synes antallet af demonstranterne at vokse, jo flere der blev anholdt. Fra Pusjkinpladsen pressede politiet mængden ned ad Tverskajagaden, der fører direkte til magtens centrum i Kreml. I første omgang endte demonstranterne dog blandt boderne på en festival for krigshistorie opsat i anledning af nationaldagen.

Midt mellem et vikingeskib, to katapulter og en bjælkehytte lød pludselig slagord som »Putin er en tyv« og »Rusland uden Putin«.

26-årige Sergej var klædt i en t-shirt med teksten »Jeg elsker Rusland, men jeg er træt af regimet«.

»Putin har siddet i 17 år. Det er derfor, der er så meget korruption, Jeg vil have, at magten skifter hænder,« sagde Sergej.

Bemærkelsesværdigt nok fortsatte den krigshistoriske festival næsten uanfægtet af anholdelserne. Bag et rækværk midt på gaden hamrede to brynjeklædte krigere klingerne sammen i en tvekamp, mens politiets megafoner gjaldede.

Har ramt en nerve

Men dagen var også resultatet af en holmgang mellem Aleksej Navalnyj og Moskvas Kreml-tro borgmester Sergej Sobjanin. Ifølge Navalnyj havde bystyret saboteret en demonstration, som myndighederne ellers havde godkendt ved at presse leverandører til at trække stikket på lyd- og sceneudstyr.

»Sådan er Kreml-tyvenes kurage: I kan holde jeres møde men uden scene, uden lyd og uden lys. I kan stå der i grøften - men holde taler, det må I ikke,« rasede Navalnyj på sin videoblog.

Med den begrundelse flyttede han sent søndag demonstrationen til Tverskajagaden. Den demonstrative protest blev dog ikke vel modtaget af alle. Myndighederne beskyldte Navalnyj for at sætte sikkerheden for familier og børn på middelalderfestivalen på spil med sit skaktræk.

I Moskva og Skt. Petersborg har myndighederne de seneste uger opsat hundredevis af plakater ved busstoppesteder, hvor de advarer unge mod at deltage i oppositionsdemonstrationer. Men mandagens demonstrationer i byer landet over viste, at Aleksej Navalnyj, der er banlyst fra landsdækkende tv, har ramt en nerve med sine slagord mod korruption blandt magthaverne.

Navalnyj kæmper samtidig en stædig kamp for at få lov til at stille op mod den fortsat populære Vladimir Putin ved præsidentvalget om ni måneder. Han har åbnet kampagnekontorer fra Skt. Petersborg til Vladivostok, men ifølge myndighederne må han ikke komme på stemmesedlen på grund af en tidligere dom.

Det er også den strid, demonstrationerne mandag i sidste ende handlede om. Navalnyjs flytning af mødet var en magtdemostration, der skulle vise Kreml, at hans tilhængere - herunder mange unge - er klar til at gå langt for deres præsidentkandidat.

Navalnyjs seneste oppositionsdemonstrationer 26. marts blev de største i landet i fem år. Ifølge foreløbige rapporter var fremmødet mandag i samme liga.

Men holmgangen kostede anholdte og kvæstede, da politifolkene sidst på dagen trak stavene og begyndte at slå løs på demonstranterne.

Det sidste vers af nationalsangen på Pusjkinpladsen kunne man knapt høre.

 

Simon Kruse er Berlingskes korrespondent i Rusland