Putins »søn« efterligner Donald Trump: »Du er fyret!« på russisk

Kvinder er husmødre, formaner Vladimir Putins tro væbner i et nyt reality-show. Showet skal genskabe Donald Trumps største TV-succes i Rusland.

Ramsan Kadyrov, leder af delrepublikken Tjetjenien. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ramsan Kadyrov mangler egentlig ikke noget. Han bor i et palads, kører i dyre biler, og han har sin egen private hær. Som leder af den russiske delrepublik Tjetjenien praler han af sit tætte forhold til den russiske præsident, at han har kaldt Putin for sin »anden far«.

Kadyrov har dog et problem: Han har brug for en ny assistent. Og hvem skal hjælpe en stakkel som ham med at finde sådan en? Svaret kan findes på russisk TV, hvor et nyt realityshow nu får premiere. Hver onsdag kan man følge den tjetjenske leder i rollen som overdommer i et udskillelsesløb med 16 deltagere, der alle vil være hans nye betroede medarbejder. Hvert afsnit slutter med, at den skæggede Kadyrov »fyrer« en af dem.

Minder det om noget, vi har set før? Det nye russiske show »Holdet« bygger ganske rigtigt på det amerikanske TV-hit »The Apprentice«, der i årevis havde Donald Trump som hovedperson. Trumps lakoniske »du er fyret«, var længe showets uofficielle slogan.

Den russiske version har dog sit eget særpræg. For mens Trump belærte deltagerne om sine evner som forretningsgeni, så foredrager Kadyrov om, hvordan hans far blev dræbt i et bombeattentat, og hvorfor det er nødvendigt at skyde først og spørge bagefter, når det gælder separatistiske oprørere.

»For at være på vores hold skal du være på præsident Putins hold,« siger Kadyrov i første afsnit.

Menneskeretsgrupper har udpeget Kadyrov som ansvarlig for husafbrændinger, tortur og bortførelser begået af tjetjenske sikkerhedsstyrker. Flere af Kadyrovs kritikere er blevet myrdet, herunder journalisten Anna Politkovskaja. Bagmændene er aldrig fundet. Det nye realityshow hylder dog i stedet Kadyrov for at have genopbygget den tjetjenske hovedby Grosnyj med skyskrabere så høje som Trump Tower.

Kadyrovs anstrengte forhold til ligestilling skinner klart igennem. Da en kvindelig deltager spørger ham om chancen for en politisk post, lyder svaret: »Kvinden er husmor«. Kadyrovs stadigt strengere islamistiske linje har de seneste år så godt som udelukket kvinder fra tjetjensk politik. Modsat Trump har Kadyrov allerede vundet et valg. Han høstede ifølge officielle resultater 98 procent af stemmerne ved et lokalvalg i september, hvor modkandidaten anbefalede at stemme på Kadyrov.