Putins modstandere står splittet før valg

Ruslands opposition har gennemlevet mord, fængslinger og afpresning. Nu undergraver intern splid et forsøg på fælles front mod Putin.

Jabloko er et af oppositionspartierne, der dog ikke kan finde fælles fodslag. (Foto: Yuri Kochetkov/EPA) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: Ulykkerne er regnet ned over Vladimir Putins politiske modstandere forud for søndagens valg.

Aktivister er blevet overfaldet af ukendte gerningsmænd. Medlemslister er blevet hacket og offentliggjort. Mordet på en fremtrædende oppositionsleder er fortsat uopklaret.

Nu gør de Putin-kritiske partier så deres bedste for at føre en nogenlunde normal valgkamp i den russiske hovedstad, hvor deres opbakning traditionelt er størst.

»Genstart systemet!« står der på hvide valgtelte, som partiet Parnas har sat op på udvalgte gadehjørner i Moskva.

»Magtskifte mod korruption,« proklamerer det konkurrende parti Jabloko, »Æblet«, på valgfoldere, der uddeles ved metrostationerne.

I alt tre liberale partier forsøger i disse dage at vække de over 700.000 moskovitter, der for tre år siden satte kryds ved Putin-udfordreren Aleksej Navalnyj ved borgmestervalget.

Men siden er der sket meget. Navalnyj blevet udelukket fra stemmesedlen, efter en domstol idømte ham husarrest. Hans parti er blevet opløst. En anden fremtrædende oppositionsleder, Boris Nemtsov, blev sidste år skudt og dræbt på åben gade.

Spænder ben for sig selv

Samtidig spænder de rivaliserende oppositionspartier også ben for sig selv. Så sent som i foråret gik et længe ventet forsøg på at danne fælles front i vasken. Partierne kunne ikke enes om, hvem der skulle stå øverst på valglisten. Kort efter såede en Putin-loyal TV-kanal ny splid i oppositionens rækker med en grynet sexvideo af en oppositionsleder og hans elskerinde, der tilsyneladende bagtalte deres partifæller.

Resultatet er, at Ruslands opposition står svagere og mere splittet end længe. Det sandsynlige udfald er, at ingen af de tre stridende partier hver for sig klarer spærregrænsen på fem procent. Det betyder ikke, at proteststemmerne er forduftet. 38 procent svarede for nylig i en meningsmåling, at de forventer valgsvindel under valget næste søndag.

Der er stort potentiale for partier, der henvender sig til de millioner af middelklasserussere, der er trætte af Putins regerende parti, siger Nikolaj Petrov, professor ved Ruslands handelshøjskole.

»Det kommer bare ikke den liberale opposition til gode, fordi alle deres stærkeste kandidater er ude,« siger han.

Simon Kruse er Berlingskes korrespondent i Rusland