Putins missil-handel med Iran bekymrer USA

USA er alt andet end begejstret for, at Rusland vil sælge missilsystemet S-300 til Iran. Iran derimod mener, det kan hjælpe til stabilitet i regionen.

USA: Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, har gjort det klart for sin russiske kollega, at USA ser med bekymring på, at Rusland nu indleder et handelssamarbejde med Iran omkring missiler og olie. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

John Kerry har mandag været i kontakt med Ruslands udenrigsminister, Sergei Lavrov, for at »fremføre vores bekymringer«, fortæller Det Hvide Hus’ talsmand, Josh Earnest.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har mandag ophævet en embargo mod salg af missilsystemet S-300 til Iran, efter FNs Sikkerhedsråd, inklusiv Rusland, tidligere denne måned indgik en politisk rammeaftale med Iran om landets meget omstridte atomprogram.

En talsmand fra USAs forsvarsministerium Pentagon siger, at USA har fremført sin bekymring via alle diplomatiske kanaler. Han siger desuden, at handlen kan rejse spørgsmål om sanktioner.

Irans forsvarsminister, Hossein Dehghan, siger derimod, at Ruslands beslutning om at ophæve embargoen kan føre til øget samarbejde og hjælpe med at stabilisere regionen.

»Denne ordre viser de to landes lederes politiske vilje til at udvikle og fremme niveauet af samarbejde på alle områder,« siger han ifølge Reuters.

Den russiske regering erklærede i 2010, at man ville standse det dengang planlagte salg af missilforsvaret til Iran i overensstemmelse med FN-sanktionerne mod Iran, fordi styret i Teheran ikke ville samarbejde med det internationale energiagentur, IAEA, om landets atomprogram.

En højtstående embedsmand fra Putin-administrationen siger til Reuters, at ophævelsen har fjernet et »stort irritationsmoment« mellem de to nationer, og at russerne allerede er begyndt at sende byggemateriale til Iran for til gengæld at modtage råolie den anden vej. Den russiske embedsmand understreger over for Reuters, at den nyligt indgåede aftale overholder de nuværende sanktioner, der fortsat er mod Iran.

Ifølge Reuters er den nye samarbejdsaftale mellem Rusland og Iran en vigtig måde for russerne at genrejse økonomien, som er blevet hårdt ramt af Vestens sanktioner på grund af konflikten i det østlige Ukraine.

FNs Sikkerhedsråd er fortsat ved at strikke en endelig aftale sammen med Iran, der skal sikre, at Iran ikke udvikler atomvåben, mens de internationale sanktioner derimod fjernes.

Der er dog opstået uenighed mellem USA og Iran om, hvordan rammeaftalen skal udmøntes, og hvad der reelt er indgået af aftaler på nuværende tidspunkt.