Putins livsfarlige livsforsikring udbreder sin klapjagt på homoseksuelle

Homoseksuelle flygter fra anholdelser og tortur i den russiske delrepublik Tjetjenien. Lokale magthavere tager nu sigte på journalister og aktivister.

Den fundamen-talistiske Ramsan Kadyrov, som her ses med sin hustru til ved sin datters modeopvisning, blev indsat som præsident i delrepublik-ken Tjetjenien af Vladimir Putin. Ifølge Kadyrovs talsmand findes der slet ikke homoseksuelle i det muslimske Tjetjenien, og beretningerne om forfølgelse er derfor løgn. Foto: Zubair Bairakov / Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den første bølge af anholdelser begyndte allerede for to måneder siden. Tjetjenske politifolk hamrede på dørene i de tidligere morgentimer. De slæbte afsted med mænd, som de mistænkte for at være homoseksuelle. I alt blev flere end et hundrede personer anholdt i den sydrussiske delrepublik.

Nu er den næste fase i klapjagten indledt, advarer russiske menneskeretsgrupper. Og denne gang mærkes forfølgelserne ikke kun i Tjetjenien men også i naboregionerne og hele vejen til hovedstaden Moskva.

»Indtil for nyligt var jeg overbevist om, at det handlede om at jage dem ud af regionen (Tjetjenien, red.). Nu har vi fået bekræftet, at grupper af tjetjenske mænd leder efter slægtninge i Moskva, som de mistænker for at være bøsser,« siger Tatjana Vinnitjenko til den russiske netavis Medusa.

Tatjana Vinnitjenko står i spidsen for den russiske forening LGBT-netværket (Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender people, red.). Foreningen har oprettet et krisecenter i Moskva for at tage imod de forfulgte fra den sydrussiske region.

Myndighedernes jagt på homoseksuelle blev første gang beskrevet af den russiske oppositionsavis Novaja Gaseta i begyndelsen af april. Siden er en række ofre stået frem i russiske medier med fortællinger om mishandling og tortur med elektrochok i tjetjensk politis varetægt. Ifølge Novaja Gaseta er mindst tre blevet dræbt og mellem 150 og 200 anholdt.

»De tilsluttede elektriske ledninger til vores hænder og drejede på skiven på en generator, så vi fik stød. Vi holdt ud så længe, vi kunne, så mistede vi bevidstheden og faldt,« fortæller et af ofrene til avisen.

Den overvejende muslimske delrepublik styres af den fundamentalistiske Ramsan Kadyrov, der blev indsat på posten af Vladimir Putin i 2007.

Ifølge Kadyrovs talsmand er ofrenes vidnesbyrd »løgne og misinformation«, eftersom der ifølge ham slet ikke findes homoseksuelle blandt Tjetjenien 1,4 millioner indbyggere.

I stedet er trusler regnet ned over de menneskeretsaktivister og journalister, der har rapporteret om forfølgelserne. Tjetjeniens religiøse ledere udsendte søndag en erklæring, hvori de lovede at »gengældelsen vil indhente de sande provokatører, hvor end de måtte være«.

En af Novaja Gasetas journalister, Jelena Milasjina, er efterfølgende gået under jorden. Tidligere er to af avisens reportere blevet myrdet efter at have afdækket andre menneskeretskrænkelser i Tjetjenien.

Sagen har fået russiske forfattere og kulturpersoner til i et åbent brev at opfordre Vladimir Putin til at gribe ind over for sin brutale allierede. Putins talsmand, Dmitrij Peskov, tog forleden afstand fra truslerne mod journalister. Men han betonede også, at rapporterne om forfølgelser af homoseksuelle i Tjetjenien »ikke er bekræftet«.

Rusland vedtog i 2011 sin egen lov mod såkaldt »propaganda« for homoseksualitet.

Reaktionen illustrerer samtidig Moskvas afhængighedsforhold til en lokal leder, der erklærer sig loyal over for Putin, men »hvis erklæringer ligner noget fra Islamisk Stat«, skriver chefredaktøren på radiostationen Ekho Moskvy i en kommentar.

Ifølge Tatjana Vinnitjenko fra foreningen LGBT-netværket har forfølgelserne af homoseksuelle de seneste dage også spredt sig til dele af sydrussiske naboregioner som Ingusjetien og Dagestan, hvor nogle af de forfulgte fra Tjetjenien har søgt tilflugt.

Simon Kruse er Berlingskes korrespondent i Rusland