'Putins fodsoldat' i søgelyset: »Vi tager hele verden bagfra«

Masseanholdelser og anklager om henrettelser Tjetjenien får Kreml til at løfte en pegefinger.

Den russiske præsident Vladimir Putin til et møde i 2015 med sine nære allierede Ramzan Kadyr, der er præsident i Tjetjenien. Kadyr er kendt for at styre sit land med hård hånd, være ekstremt loyal overfor Putins regering - og for at have været iført ringbrynje under sin valgsejr sidste år, hvor han vandt med 98 & af stemmerne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindst 13 unge mænd er forsvundet sporløst, efter de blev taget af tjetjenske sikkerhedstyrker i det sydlige Rusland.

Det rapporterer den russiske menneskeretsgruppe Memorial, der har været i kontakt med de forsvundnes familier.

De 13 forsvandt i den russiske delrepublik Tjetjenien i januar. Siden har deres pårørende har ikke set dem. De lokale myndighederne vil ikke oplyse om de er i live, siger menneskeretsgruppen i en ny rapport.

Sagen er den seneste i række af urovækkende meldinger om brutale politioperationer i Tjetjenien. Den russiske delrepublik styres med jernhånd af den Kreml-loyale Ramsan Kadyrov.

I april kom det frem, at tjetjenske sikkerhedsstyrker havde anholdt og tortureret mænd, som myndighederne mistænkte for at være homoseksuelle. Mindst 60 er flygtet fra Tjetjenien i kølvandet på forfølgelserne.

Afgørende allieret

Ramsan Kadyrov blev udpeget til posten af den russiske præsident Vladimir Putin tilbage i 2007. Kadyrov afviser beskyldningerne om forfølgelse af homoseksuelle som løgnagtige. Der findes slet ikke homoseksuelle blandt de over en million indbyggere i regionen, sagde han i et interview med HBO tidligere på måneden.

»Vi har ingen bøsser. Hvis der er nogen, så tag dem med til Canada. Priset være Gud. Tag dem fra os, så vi ikke har dem hjemme. For at rense vort blod, hvis der er nogen, så tag dem,« sagde Ramsan Kadyrov i interviewet.

Han brugte samtidig interviewet til at meddele, at han gerne »vender hele verden rundt og tage den bagfra.«

Siden er yderligere rapporter om menneskeretskrænkelser kommet frem. Ifølge den russiske avis Novaja Gaseta er de 13 bortførte del af en større gruppe, der ifølge avisens kilder i hemmelighed blev skudt og dræbt af sikkerhedsstyrker i januar.

Ifølge avisen skulle det dreje sig om mindst 27 personer, hvis navne avisen har offentliggjort. De blev angiveligt anholdt under politiaktioner efter en blodig skudkamp i udkanten af den tjetjenske hovedby Grosnyj i december sidste år. Ifølge avisen blev de 27 henrettet uden rettergang 26. januar.

Kadyrov er imidlertid en afgørende allieret for Kreml. Derfor har Moskva tilladt den tjetjenske leder at opbygge sin egen private hær for russiske penge og at tiltage sit næsten enevældig magt i delrepublikken. Kadyrov har til gengæld udnævnt sig selv til »Putins fodsoldat«.

Kritikere myrdet

Samtidig er en lang række af Kadyrovs kritikere og politiske modstandere blevet truet og myrdet. Fem mænd, herunder en tidligere tjetjensk officer i Kadyrovs hær, blev tidligere på måneden dømt for mordet på den forhenværende russiske vicepremierminister Boris Nemtsov, en skarp kritiker af Kadyrov og Putin.

Ikke desto mindre har voksende international kritik for første gang længe fået magthaverne i Moskva til at løfte pegefingeren over for Kadyrov. Det skete, efter blandt andre den tyske kansler Angela Merkel rejste sagen på et direkte pressemøde med Putin.

»Kreml har ikke set sådanne protester over Tjetjenien i mange år og presset har virket,« skriver Tanja Loksjina fra Human Right Watch i avisen Moscow Times.

Putin indkaldte i maj Kadyrov til en samtale i Moskva og luftede ifølge russiske medier muligheden for, at russiske efterforskere kunne rejse til Tjetjenien for at undersøge beskyldningerne.

Siden er der dog ikke kommet nyt om den sag. Senest blev Kadyrovs kommentarer om at »rense vort blod« for homoseksuelle blev slået hen som en fortalelse af Putins talsmand, Dmitrij Peskov.

»Det er ikke noget usædvanligt,« sagde talsmanden til nyhedsbureauet TASS.