Putin vil være premierminister

Jeg bliver ny premierminister, bekræfter Vladimir Putin for første gang. Landets sandsynligvis kommende præsident, Dmitrij Medvedev, sværger troskab mod Putins kurs.

Foto: DMITRY ASTAKHOV

MOSKVA: Vladimir Putin vil gerne være landets officielle nummer to, hvis hans håndplukkede efterfølger Dmitrij Medvedev vinder det kommende præsidentvalg. Det bekræftede den russiske præsident i går for første gang officielt.

Dermed synes den sidste tvivl om landets fremtidige ledelse at være fejet bort, selvom der stadig er over to måneder, til russerne officielt skal vælge deres næste præsident.

Putin pegede allerede i sidste uge på sin nære allierede Dmitrij Medvedev som sin foretrukne efterfølger i præsidentstolen. Den 42-årige Medvedev svarede omgående igen med at invitere Putin til at fortsætte ved magten med titel af premierminister.

»Hvis folket udtrykker deres tillid til Dmitrij Medvedev og vælger ham til præsident, så er jeg klar til at blive regeringsleder,« sagde Putin i går, da han til lyden af bragende klapsalver tog imod Medvedevs invitation på en partikongres i det dominerende parti Forenet Rusland.

Egentlig skulle kongressen have handlet om Medvedev og hans officielle nominering som kandidat til præsidentposten. Men det var endnu engang landets nuværende præsident, der løb med opmærksomheden. Putin nøjedes ikke med at melde sig klar til premierministerposten, han serverede også valgflæsk i form af generøse lønstigninger til både soldater og embedsmænd allerede med virkning inden valgdagen 2. marts.

Storsejr
Støttet af alle de landsdækkende TV-kanaler og det meste af statsapparatet står duoen Medvedev-Putin allerede til storsejr i meningsmålingerne. Flere modkandidater, senest den tidligere skakverdensmester Garri Kasparov og oppositionsveteranen Grigorij Javlinskij, har droppet at stille op til valget, som den lille liberale opposition kalder en »farce«.

Mange analytikere regner Medvedev for en svag leder, som vil overlade den reelle magt til Putin, selvom premierministeren i Rusland traditionelt er langt mindre magtfuld end præsidenten. Putin har hidtil afvist, at han vil ændre på magtbalancen mellem landets to topposter.

På mødet svor Dmitrij Medvedev endnu engang troskab over for sin politiske læremester.

»Alt dette er Vladimir Putins strategi. Jeg vil være styret af denne strategi, hvis jeg bliver valgt,« sagde Dmitrij Medvedev.