Putin vil tage kontrollen over russisk rapmusik: »Hvis noget er umuligt at stoppe, er man nødt til at tage ansvaret for det«

Ruslands præsident, Vladimir Putin, ønsker at kontrollere den russiske rapkultur - ikke forbyde den.

RUSSIA-PUTIN/
Præsident Putin ønsker at tage kotrol over russisk rap- og ungdomskultur frem for at lukke den ned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alexander Zemlianichenko/REUTERS/Ritzau Scanpix

En strøm af koncertaflysninger og en anholdelse af en russisk rapper ved navn Husky har udløst en større diskussion – især blandt unge – i Rusland om, hvorvidt de russiske myndigheder forsøger at forbyde rapkulturen.

Men Ruslands præsident Vladimir Putin kommer nu med et alternativt forslag til, hvordan man bedre kan kontrollere den russiske rap.

Han mener, at det russiske magtapparat Kreml bør spille en ledende rolle i russisk rapmusik og ungdomskultur i stedet for at lukke helt ned for denne kultur.

Han tilføjede, at kraftige foranstaltninger som eksempelvis aflysning af rapkoncerter og anholdelser oftest var kontraproduktive og vil skabe endnu mere opmærksomhed om denne kultur, og han kom altså derfor med sit eget alternative forslag.

»Hvis noget er umuligt at stoppe, er man nødt til at tage ansvaret for det,« sagde Putin lørdag under et møde i sit rådgivende råd om kunst og kultur, ifølge The Guardian.

Putins forslag kommer som en reaktion på et spørgsmål om koncertaflysninger fra den russiske musikproducent og medlem af det rådgivende råd om kunst og kultur, Igor Matvienko.

Ifølge The Guardian skulle Putin have lagt vægt på, at rap hviler på tre søjler af sex, narkotika og protester, og af disse tre elementer var han specielt bekymret for delen med stofferne og sagde: »Stoffer er vejen til en nations nedbrydning.«

Den russiske rapper Husky har sommetider lavet sange, der har været kritiske over for den russiske regering. Hans koncerter har derfor været under pres, fordi myndighederne har protesteret mod tekster, som de fandt oprørske.

Myyndighederne betegnede Huskys koncert som »ekstremisme«, og den blev derfor lukket ned. I protest arrangerede Husky derefter, at koncerten skulle finde sted på toppen af bil, hvor han efterfølgende blev taget med af politiet og fik 12 dage i fængsel, inden han igen blev løsladt.

Andre kunstnere har også været påvirket. Popsensationen Monetochka og punkbandet Friendzona var også blandt dem, der fik deres koncerter lukket ned af myndighederne i sidste måned.