Putin vil hjælpe Nordkorea med at forbedre forhold til USA

Rusland forpligter sig samtidig til at styrke de økonomiske bånd til Nordkorea.

Vladimir Putin og Kim Jong-Un i Vladivostok. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL

Rusland vil hjælpe Nordkorea med at få gang i økonomien og samtidig normalisere de diplomatiske forhold på Den Koreanske Halvø.

Sådan lød det fra Ruslands præsident, Vladimir Putin, da han tidligt torsdag morgen dansk tid udtalte sig sammen med Nordkoreas leder, Kim Jong-un, inden et diplomatisk topmøde i den russiske by Vladivostok.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

»Jeg har stor tiltro til, at dit besøg i Rusland i dag vil hjælpe os til bedre at forstå, hvordan vi kan løse situationen på Den Koreanske Halvø,« sagde Putin til Kim Jong-un, da de to inviterede kameraerne ind i mødelokalet inden forhandlingernes start. .

»Vi skal diskutere, hvad Rusland kan gøre for at støtte den positive proces, der i øjeblikket foregår.«

Samtidig understregede han, at det kun er naturligt, at de økonomiske bånd mellem de to lande styrkes.

Kim Jong-un gengældte høflighederne.

»Jeg tror, at det her bliver et nyttigt møde med henblik på at udvikle forholdet mellem landene - et langvarigt venskab og en lang historie - og gøre det mere stabilt og sundt,« sagde Nordkoreas leder.

Mødet mellem de to foregår på universitetet i Vladivostok. Byen er base for Ruslands Stillehavsflåde og ligger cirka 130 kilometer fra grænsen mellem de to lande.

Forventningerne til et topmøde har været store i Nordkorea, siden Kreml i sidste uge meddelte, at de to ledere ville mødes i slutningen af april.

Jurij Usjakov, der er talsmand for Kreml, oplyste tidligere denne uge, at Nordkoreas atomprogram bliver hovedtemaet på torsdagens møde.

»Fokus vil være på en politisk og diplomatisk løsning på atomproblemet på Den Koreanske Halvø,« sagde Usjakov.

Mens det er første gang, at Putin og Kim Jong-un sidder over for hinanden, så har Putin tre gange tidligere mødt Kims far og forgænger, Kim Jong-il, der døde i 2011.

/ritzau/