Putin vil have international koalition mod Islamisk Stat

Ligesom Nazityskland og Hitler blev besejret af en international koalition, skal en international koalition bekæmpe Islamisk Stat, siger Vladimir Putin på FN-topmødet i New York.

Putin taler til FNs generalforsamling. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FN: Nazismen og Hitler blev besejret af en international koalition. Og på samme måde skal også Islamisk Stat (IS) besejres af en international koalition.

Sådan lød det klare budskab fra Ruslands præsident, Vladimir Putin, da han mandag aften talte til FN-topmødet i New York.

»Vi kan ikke længere tolerere den nuværende situation. Vi må samarbejde om at bekæmpe de problemer, som vi alle sammen står over for. Vi må danne en international koalition mod terror, ligesom vi dannede en fælles koalition mod Hitler. Og naturligvis må de muslimske lande tildeles en hovedrolle i den kamp. Islamisk Stat truer dem. Men de fordærver også denne gamle religion med deres vold,« lød det fra det russiske statsoverhoved.

Før Vladimir Putin gik på talerstolen havde den amerikanske præsident, Barack Obama, tordnet mod den syriske præsident, Bashar al-Assad, og kaldt ham en »tyran«.

Obama sagde, at der skal findes en løsning i Syrien - men at den løsning også må involvere Assads afgang.

Men det er en historisk fejl, hvis verdenssamfundet ignorerer det, som Vladimir Putin kalder Syriens »legitime regering«, sagde han fra talerstolen:

»Rusland har altid kæmpet mod terrorisme. Vi mener, at det er en stor fejl at nægte at samarbejde med den syriske regering.«

Rusland har i den seneste tid oprustet kraftigt i Syrien. Flere internationale analytikere har op til dagens taler spået, at en del af årsagen til oprustningen skal findes i Det Hvide Hus.

Putin forsøger med oprustningen at presse Barack Obama til at finde en løsning på konflikten, som inkluderer, at Ruslands nære allierede, Bashar al-Assad og regimet i Syrien, forbliver på magten, lyder analysen.

Det afslog Barack Obama klokkeklart fra talerstolen. Men Vladimir Putin skød til gengæld med skarpt mod Vestens støtte til oprørsgrupperne i Syrien, som han betegner som terrorister:

»Vi mener, at alle forsøg på at samarbejde med terrorister er kortsigtet og farlig,« sagde Vladimir Putin.