Putin: Vi overvejer at bombe Islamisk Stat

Rusland overvejer at sætte kampfly ind mod Islamisk Stat i Syrien, lyder det fra Ruslands præsident, Vladimir Putin, efter et møde med sin amerikanske kollega, Barack Obama.

Obama og Putin i New York. Fold sammen
Læs mere
Foto: UNITED NATIONS/AMANDA VOISARD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rusland overvejer ifølge landets præsident, Vladimir Putin, at sætte de kampfly, der er fløjet til Syrien, ind i kampen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS).

Det gjorde Putin klart efter et halvanden time langt møde natten til tirsdag mellem ham og hans amerikanske kollega Barack Obama, skriver flere internationale medier.

Præsidenternes møde, hvor konflikten i Syrien spillede en hovedrolle, fandt sted i »en konstruktiv, åben og fokuseret tone«, som det siges, og efter mødet svarede Putin på adskillige spørgsmål fra det russiske pressekorps. Obama havde derimod ikke lyst til at sige noget.

Det var ved den lejlighed, at Putin kom med erklæringen om, at det er under overvejelse, at sætte de russiske kampfly ind mod IS.

»Vi overvejer det, og vi udelukker ikke noget,« lød det ifølge Sky News fra den russiske præsident.

BBC skriver, at Putin også understregede, at de russiske fly kun bliver sat ind, hvis FN giver mandat til at bombe. Vladimir Putin udelukkede samtidig, at russiske kamptropper vil blive sat ind mod Islamisk Stat.

De to ledere diskuterede også udveksling af informationer om udviklingen i Syrien, oplyste Putins talsmand, Dmitri Peskov, tirsdag.

Talsmanden nævnede også, at der er allerede er etableret et informationscenter i Bagdad, hvor Rusland har indledt et samarbejde med Iran, Irak og Syrien om udveksling af oplysninger.

Rusland, der støtter præsident Assad, har de seneste uger foretaget en betragtelig militær opbygning i Syrien, herunder ved havnebyen Latakia, hvor en af to såkaldt fremskudte luftbaser er blevet etableret. Samtidig har russerne overført kamphelikoptere, kampvogne og antiluftmissiler til Syrien.

Samtidig tyder meget ifølge Reuters på, at Rusland også er ved at etablere en maritim livline til præsident Assad for at holde ham ved magten.

Nyhedsbureauet skriver, at en gennemgang af offentligt tilgængelige oplysninger om skibstrafik mellem Rusland og Syrien viser en stigning i skibstrafikken, der ikke kun kan forklares med almindelig handel.

Det seneste eksempel er ifølge Reuters, at en færge, der normalt har været brugt til drift mellem Rusland og Krimhalvøen, nu er dukket op i den syriske havneby Tartus, hvor Rusland også har en flådebase.

Rusland og USA er stadig fundamentalt uenige om, hvordan konflikten i Syrien skal løses og hvilken rolle, præsident Bashar al-Assad skal spille.

Russerne vil ikke høre tale om at tvinge ham fra magten og mener, at han skal være en del af løsningen. Efter russisk opfattelse vil det være alt for farligt at fjerne hele den syriske magtstruktur i et hug, som det skete i Irak med Saddam Hussein og i Libyen med Muammar Gaddafi.

USA og de fleste vestlige lande, herunder Frankrig, mener, at Assad under ingen omstændigheder skal spille en rolle i en overgangsperiode.

Nye toner er dog begyndt at høres i Vesten.

Den britiske premierminister, David Cameron, sagde i weekenden i et interview med TV-kanalen Sky News, at han er klar til at lade Bashar Al-Assad lede en overgangsregering, hvis det lykkes at indgå en fredsaftale.