Putin: Vi er blevet dolket i ryggen af terroristernes medsammensvorne

Vladimir Putin er rasende på tyrkerne, efter landets militær tirsdag skød et russisk kampfly ned

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vladimir Putin er rasende på tyrkerne, efter landets militær tirsdag skød et russisk kampfly ned, fordi det angiveligt havde fløjet inde i tyrkisk luftrum.

Rusland blev »dolket i ryggen« af terroristers medsammensvorne, da det russiske kampfly blev skudt ned nær grænsen mellem Syrien og Tyrkiet.

Det siger den russiske præsident Vladimir Putin nu ifølge nyhedsbureauet Reuters. Han understreger, at hændelsen vil få alvorlige konsekvenser for samarbejdet mellem Rusland og Tyrkiet.

»Vi har fået en dolk i ryggen af terroristernes medsammensvorne. Jeg kan ikke se dagens (tirsdagens, red.) hændelse som et udtryk for andet,« siger præsident Vladimir Putin ifølge Reuters og fortsætter:

»Vi har underskrevet en aftale med vores amerikanske partnere om at advare hinanden om missioner i Syrien, og Tyrkiet hævder, at de også deltager i kampen mod terrorisme.«

Tidligere tirsdag styrtede et russisk kampfly ned nær grænsen mellem Tyrkiet og Syrien. Ifølge tyrkiske myndigheder blev flyet skudt ned af to tyrkiske F16-fly efter at have krænket tyrkisk luftrum.

Russiske myndigheder har indtil videre hævdet, at flyet blev skudt ned, mens det befandt sig i syrisk luftrum.

Således forklarer de, at flyet styrtede fire kilometer fra den tyrkiske grænse, og at det blev angrebet, mens det var en kilometer fra tyrkisk luftrum.

Tyrkerne har forklaret, at man advarede piloten i kampflyet ti gange på fem minutter, inden man skød det ned.

Vladimir Putin forklarer ifølge Reuters, at man nu vil undersøge tirsdagens hændelse til bunds. Det er første gang, at et NATO-land skyder et russisk fly ned siden 1950erne.

Og det får koldkrigsretorikken til at blomstre prompte, efter Tyrkiet har indkaldt NATO-landene samt FNs permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet til ekstraordinære møder, skriver Reuters.

»De reagerer som om, at det var os, der havde skudt et af deres fly ned. Hvor vil de hen med det? Vi vil aldrig tolerere den salgs forbrydelser, som nu er blevet begået os,« siger Vladimir Putin.

Tirsdagens hændelse har omgående fået russiske rejseselskaber til at begrænse ture til Tyrkiet markant, skriver Reuters.