Putin: Vesten har overtrådt Ruslands grænser i Ukraine

I en tale i Moskva gav Putin tirsdag sin forklaring på Ruslands handlinger på Krim-halvøen.

Ruslands Vladimir Putin holdt sin tale i Moskva foran det ukrainske parlament. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEXEY DRUZHININ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: Ruslands præsident Vladimir Putin gik tirsdag på talerstolen og gav sin forklaring på, hvorfor Rusland støtter Krim-halvøens løsrivelse fra Ukraine, og hvorfor Rusland nu arbejder aktivt for at optage Krim under russisk herredømme.

Foran det russiske parlament i Moskva lagde Putin vægt på Krims historiske tilhørsforhold til Rusland og udlagde Krims mangeårige tilknytning til Ukraine som en parentes.

»Det er en historisk uretfærdighed, at Krim forblev en del af Ukraine efter Sovjetunionens fald,« sagde Putin.

»Vi kunne ikke overlade Krim-borgerne til sig selv. Det havde været forræderi.« 

Samtidig anklagede Putin Vesten med USA og EU i spidsen for at have overtrådt den grænse, som Rusland havde trukket i spørgsmålet om Ukraine.

»De seneste års udvikling viser, at de internationale institutioner er blevet svagere, og at USA agerer efter de stærkes ret.«

»Man prøver at jage os op i et hjørne, men alt har en grænse, og i Ukraine er vores vestlige partnere trådt over grænsen,« lød det fra Vladimir Putin.

Han henviste i den forbindelse desuden til, at Rusland mange gange er blevet stillet over for udvidelser af NATO og opstilling af missiler ved landets grænser, og fremlagde det som en kendsgerning, at Krim ville blive en del af NATO, hvis halvøen var forblevet på ukrainske hænder.

»Hvis ikke Krim-borgerne havde truffet deres valg, var Krim og flådebasen i Sevastopol blevet en del af NATO,« sagde Putin.

Endelig sammenlignede den russiske præsident Krims selvstændighedsproces med Kosovo og kaldte det »en fuldstændig sammenlignelig situation«, mens han afviste, at Rusland er ude på også at overtage Ukraines østlige regioner, hvor der ligesom på Krim bor en stor andel af russere.

»Det har vi ikke brug for,« sagde Putin ifølge Berlingskes Ruslands-korrespondent Simon Kruse.

TV: Se hele Putins Krim-tale her: