Putin ved profileret topmøde: Vi kan nærme os fred i Syrien

Iran, Rusland og Tyrkiet mødes mandag for at diskutere situationen i det fortsat krigshærgede Syrien.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, satser på, at forhandlinger mellem Rusland, Iran og Tyrkiet kan være til at finde en fredelig løsning i det krigshærgede Syrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Umit Bektas

Ruslands præsident, Vladimir Putin, satser på, at mandagens forhandlinger mellem Rusland, Iran og Tyrkiet kan være begyndelsen på at finde en fredelig løsning på den langvarige krig i Syrien.

Det siger han ved et topmøde hos Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, hvor også Irans præsident, Hassan Rouhani, deltager.

»Jeg har tiltro til, at vores snakke vil være produktive, og at vi vil nå frem til aftaler, der vil danne grundlag for en endelig løsning på krisen i Syrien.«

»Vi vil genskabe freden og sikkerheden i landet og styrke dets suverænitet,« lyder det fra den russiske præsident.

Mandagens møde har deltagelse af tre af de lande, der har været mest involveret i konflikten i Syrien. Det holdes i Tyrkiets hovedstad, Ankara.

Efter mødet har de tre ledere holdt fælles pressekonference. De har også udsendt en fælles erklæring, hvor de forpligter sig til at tage konkrete skridt til at få skabt fred i Idlib-regionen.

Det er det sidste område i Syrien med enklaver med oprørere, der bekæmper det syriske regime under præsident Bashar al-Assad.

Ved pressemødet blev der blandt andet også talt om de droneangreb, der i weekenden ramte to store saudiarabiske olieanlæg.

USA har beskyldt Iran for at være involveret i angrebet. Det afviser Iran, og i stedet har houthi-oprørerne taget skylden for angrebet.

»Det yemenitiske folk benytter sig af deres ret til at forsvare sig selv. Angrebene var et modsvar på flere års aggression mod Yemen,« lyder det fra Irans præsident, Hassan Rouhani.

Putin og Irans Rouhani har begge støttet Assad i hans krig mod oprørsbevægelsen, som startede som en prodemokratisk folkelig opstand.

Tyrkiets Erdogan, har sammen med USA, EU og arabiske allierede, støttet forskellige oprørsgrupper i konflikten.

Siden krigen brød ud i Syrien i 2011 har flere end 370.000 mennesker mistet livet, og flere millioner borgere er blevet nødt til at flygte fra deres hjem.

/ritzau/Reuters