Putin: USA vil undertrykke Rusland - men det får ingen lov til

Ruslands præsident beskylder i en tale USA for at have planer om at undertrykke Rusland. Talen er det seneste eksempel på det stadigt køligere forhold mellem de to stormagter.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEXEI NIKOLSKY/RIA NOVOSTI/KREM

RUSLAND: Den russiske præsident, Vladimir Putin, lagde tirsdag endnu et par længder til det i forvejen anspændte forhold mellem USA og Rusland.

Det skete, da Putin i en tale til sine kernestøtter i gruppen Folkefronten beskyldte USA for at ville undertrykke Moskva, men samtidig advarede han Washington om, at det aldrig vil lykkes:

»De (USA) ønsker ikke at ydmyge os, de ønsker at undertrykke os, at løse deres problemer på vores bekostning,« sagde Putin, der udløste stort bifald fra tilhørerne.

»Ingen i historien har nogensinde formået at opnå dette med Rusland, og ingen vil nogensinde gøre det,« lød det videre fra Putin.

Forholdet mellem Rusland og USA har i den seneste tid nået de laveste kuldegrader siden Murens fald. Det er sket efter Ruslands fremfærd i Ukraine, samt et stigende antal tilfælde hvor russiske fly er fløjet tæt på USAs kyster. Yderligere har Rusland meddelt, at man vil begynde at patruljere luftrummet over Den Mexicanske Golf.

De russiske aktiviteter er også blevet intensiveret i luftrummet ved NATOs grænser samt i internationalt luftrum tæt ved eksempelvis Danmark.

Her var et russisk spionfly i marts tæt på at kollidere med et SAS-fly syd for Malmø.

Rusland viste også militære muskler under det netop afsluttede møde i G20-gruppen i den Australske by Brisbane. Til international forbløffelse sendte Rusland et par svært bevæbnede krigsskibe til farvandet nord for Australien.

Putin er til gengæld mere populær end nogensinde før i Rusland, hvor 84 procent af befolkningen ifølge meningsmålinger bakker ham op. Samtidig kører en voldsom antivestlig propaganda i de statskontrollerede russiske medier, hvor Europa omtales som »Gayropa« (»Bøsseuropa«, red.).

Reaktionen blandt lederne i Brisbane på Putins manøvrer, herunder fra den amerikanske præsident, Barack Obama, var dog en helt anden.

Den russiske præsident blev mødt af en så voldsom kulde fra hovedparten af de deltagende statsledere, at han valgte at tage hjem, før mødet sluttede.