Putin-udfordrer får 30 dage: »Jeg går glip af Depeche Mode-koncert«

Over 1.000 anholdt i Rusland efter demonstrationer mod Vladimir Putin.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Russisk politi anholdt mindst 866 personer under en demonstration i Moskva på Ruslands nationaldag i går. I landets næststørste by, Skt. Petersborg, blev 400 tilbageholdt.

Det viser den seneste optælling fra rettighedsgruppen OVD-Info her til morgen.

Det var oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj, der havde indkaldt til protestmøderne. Han blev selv anholdt uden for sit hjem, inden de var gået i gang. Kort efter midnat blev han idømt 30 dages fængsel for at stå som arrangerør af en ulovlig demonstration.

Som i flere andre byer havde myndighederne i Skt. Petersborg afvist at give tilladelse til oppositionsdemonstrationen. Flere tusinde mennesker besluttede alligevel at deltage i protesten mod korruption i en park i indre by. De blev mødt af en stor politistyrke, der trak kniplerne for at opløse mødet.

I Moskva havde myndighederne givet tilladelse til demonstrationen på en gade i centrum. Men Navalnyj flyttede i sidste øjeblk demonstrationen i protest mod angivelig pression fra bystyret, der tvang leverandører af lyd- og sceneudstyr til at trække sig.

Det endte i kaotiske scener i det centrale Moskva, hvor en festival for krigshistorie var i gang.

Demonstranter kan få 15 dage

Deltagerne i begge demonstrationer risikerer bøde og op til 15 dages fængsel. To demonstranter blev i aftes sigtet for vold mod politiet.

Der var også demonstrationer i flere andre russiske byer under slagordet 'vi kræver svar', en hentydning til korruptionsbeskyldninger mod centrale medlemmer af Putins regering.

Menneskeretsgrupper og en talsmand for EU-kommissionen beklagede »tilbageholdelsen af hundreder af fredelige demonstranter og voldsanvendelse mod dem«.

»Jeg ønsker, at vores skatter forvandles til veje, skoler og hospitaler og ikke lystbåde, paladser og vinslotte,« sagde Navalnyj før demonstrationen.

Navalnyj er flere gange tidligere blevet fængslet og to gange overfaldet med et giftigt farvestof, der har givet ham en øjenskade. Han tog umiddelbart dommen i stiv arm.

»30 døgn. Ikke nok med, at de ødelægger hele landet. Nu går jeg også glip af koncerten med Depeche Mode i Moskva,« skrev han i nat på Twitter.