Putin strammer reglerne for brug af internettet: Russere kan ikke længere være anonyme

Ruslands præsident Vladimir Putin har i weekenden skrevet under på en lov, der skal begrænse muligheden for at være anonym på internettet. Loven skal hindre adgang til »ulovligt indhold«.

Foto: ALEXEY NIKOLSKY. Ruslands præsident Vladimir Putin har i weekenden skrevet under på en lov, der vil gøre det sværere for borgere at søge frit på internettet. Whistlebloweren Edward Snowden har ikke været sen til at kalde den russiske politik »en tragedie«. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

En nyvedtaget russisk lov vil gøre det sværere for russiske borgere at være anonyme på internettet ved bl.a. at blokere adgangen til sider, som gør det muligt at kommunikere over private netværk. Det skriver BuzzFeed News.

Vladimir Putin skrev i weekenden under på loven, som har to dele. Den første del vil gøre det sværere at bruge private forbindelser – de såkaldte VPN forbindelser.

VPN står for Virtual Private Network, eller Virtuelt Privat Netværk, og er en teknologi, der gør det muligt for en bruger at have en sikker privat forbindelse til sider, som kan være potentielt usikre eller skadelige. Den del af loven vil træde i kraft til 1. november.

Lovens anden del vil kræve, at folk, der benytter sig af sikre beskedtjenester såsom WhatsApp og Telegram, skal registrere sit telefonnummer hos de russiske myndigheder.

Rusland har gennem flere år haft strenge regler for borgernes internetbrug og har siden 2012 haft en sortliste over hjemmesider, domæne-navne og IP-adresser. Listen varetages af Roskomnadzor – et statsligt organ, som er ansvarligt for at kontrollere og overvåge massemedier.

Wistlebloweren Edward Snowden, der tidligere var ansat hos USAs nationale sikkerhedstjeneste NSA, har i et tweet meldt sig blandt de kritiske røster over vedtagelsen af loven og skriver: »Forbuddet mod »uautoriseret« brug af basale internetsikkerhedsværktøjer gør Rusland både mindre tryg og mindre frit,« og beskriver samtidig Ruslands politik som en »tragedie«.

Amnesty Internationals russiske talsperson, Alexander Artemyev, skriver i en besked til BuzzFeed News, at landet ikke har oplevet ramaskrig eller vrede reaktioner fra borgere i kølvandet på vedtagelsen.

»Der var et oprør mod det nye angreb på internetfriheder, men deltagertallet var ret lavt, kun få tusinde mennesker,« skriver Alexander Artemyev til BuzzFeed News over WhatsApp fra Moskva.

Han fortæller, at selv om det er blevet sværere at have en beskyttet internetforbindelse, er der stadig muligheder for folk, som ikke er enig i den nye lov. Amnesty Internationals talsperson fortæller, at man forud for lovens ikrafttræden vil kunne downloade VPN-værktøjer, så man fortsat kan søge sikkert på internettet.

»For dem, som ønsker at beskytte deres søgninger på internettet, bliver det sværere at få de nødvendige redskaber, men svært betyder ikke umuligt,« skriver Alexander Artemyev til Buzzfeed News.