Putin støver Sovjetunionens røde halsklude af

Rusland vil lære af Sovjetunionens ungkommunister. En Putin-tro spejderbevægelse, som sorterer direkte under præsidentens kontor, skal udbrede det rette sindelag blandt landets skolebørn.

Putin-partiets ungdomsbevægelser prædiker ikke kommunisme, men russisk patriotisme og kamp mod Vestens »moralske forfald«, herunder »en såkaldt tolerance, (der er) kønsløs og ufrugtbar,« som Putin har formuleret det.Her er det officerselever, som Putin er i godt selskab med på Den Røde Plads Fold sammen
Læs mere
Foto: NATALIA KOLESNIKOVA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: »Pionérens motto: Vi er altid beredt!«

Sådan sang de marcherende medlemmer af den sovjetiske spejderbevægelse, indtil pionérkorpset blev opløst sammen med Sovjetunionen i 1991.

Nu skal Ruslands skolebørn igen lære at tænke i takt. En ny statslig børneorganisation skal indpode de rette værdier allerede fra skolealderen, fremgår det af et dekret underskrevet af Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Den nye organisation, »den russiske sammenslutning af skolebørn«, skal ifølge Putin opdrage den unge generation og »forme personligheden på grundlag af det russiske samfunds eksisterende værdisystem«.

Præsidentens dekret blev offentliggjort samme dag, som Sovjetunionens ungkommunister i gamle dage fejrede grundlæggelsen af Komsomol, kommunistpartiets ungdomsafdeling.

Det er »sandsynligvis tilfældigt«, sagde Putins talsmand, Dmitrij Peskov. Men Rusland har bestemt noget at lære af de sovjetiske ungdomsbevægelser – Pionérerne og Komsomol – mente talsmanden.

»Det ville være dumt at afvise og ignorere erfaringerne fra de ungdoms- og børneorganisationer, vi har haft i vort lands historie,« siger talsmand til avisen Komsomolskaja Pravda, hvis navn i øvrigt betyder »ungkommunistens sandhed«.

Det sovjetiske pionér-korps omfattede på sit højeste flere end 23 millioner børn i alderen 10-15 år. Det var en spejderlignende bevægelse, der gik med rød halsklud, tog på sommerlejr og svor troskab til Lenin, Sovjetunionens grundlægger.

Spejdere sorterer under Putins kontor

Det er uklart, i hvilket omfang den nye statslige børneorganisation officielt får til opgave at udbrede ideologi. Men det står klart, at den vil høre direkte under præsidentkontoret i Kreml.

Kremls styrelse for ungdomsarbejde koordinerede tidligere aktiviteterne i den nationalistiske ungdomsbevægelse Nasji, der nu er nedlagt.

»I den nærmeste tid vil præsidentens ordre blive ført ud i livet. Indtil videre har vi kun konturerne af organisationen,« siger lederen af Kremls ungeindsats, Sergej Pospelov.

Putin-partiets ungdomsbevægelser prædiker ikke kommunisme, men russisk patriotisme og kamp mod Vestens »moralske forfald«, herunder »en såkaldt tolerance, (der er) kønsløs og ufrugtbar,« som Putin har formuleret det.

Et fremtrædende medlem af Vladimir Putins parti har foreslået, at den nye ungdomsbevægelse også skal promovere ortodoks-kristne værdier.

Russiske oppositionspolitikere frygter, at den nye statslige organisation vil give Putin-partiet carte blanche til at indoktrinere russiske børn på skatteydernes regning. Det vil ske, hvis bevægelsen modelleres efter den ultrapatriotiske Nasji-bevægelse, siger den russiske forfatter Eduard Uspenskij.

»Hvis det falder i hænderne på Nasji-folkene, så bliver det ren Hitler-Jugend. Hvis det overdrages til normale mennesker, så kan det blive en spejderbevægelse,« siger han til netavisen Sobesednik.

Chefen for Putins ungeindsats, Sergej Pospelov, lægger ikke skjul på, at han ønsker sig andet og mere end spejdere. Bevægelsen skal holde børn væk fra kriminalitet og samtidig udbrede det rette sindelag, siger han i et interview med Gazeta.ru:

»Staten skal opdrage børn sådan, som det er nødvendigt for staten – og det skal vi ikke skamme os over.«