Putin: Overtagelsen af Krim har rettet op på historisk uretfærdighed

I en ny dokumentarfilm påpeger den russiske præsident, at Krim historisk set har tilhørt Rusland, og at han ikke fortryder sidste års annektering af halvøen.

Foto: ALAIN JOCARD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vladimir Putin har aldrig været en mand, der gør en dyd ud at beklage eller fortryde sine handlinger.

Derfor kommer det næppe som en overraskelse, når præsidenten i en ny dokumentarfilm fastslår, at Rusland var i sin gode ret til at invadere Krim for lidt over et år siden.

Med annekteringen af halvøen fra Ukraine indledte præsidenten en international diplomatisk krise, og kun få lande anerkender Krim som en del af Rusland.

Rusland har siden invasionen af halvøen været underlagt strikse økonomiske sanktioner fra Vesten, men det får ikke Putin til at fortryde. I den nye film forklarer han, at man rettede op på en »historisk uretfærdighed« med invasionen, skriver Reuters.

»Det er ikke fordi, at Krim er strategisk vigtig for området ved Det Sorte Hav. Det er fordi, at det her har elementer af historisk retfærdighed. Jeg mener, vi gjorde det rigtige, og jeg fortryder intet,« siger Putin i dokumentarfilmen, hvor han samtidig beskylder Vesten for at forsøge at stække Ruslands globale magt med de økonomiske sanktioner.

Krim blev skænket som en gave til Ukraine af den russiske sovjetrepublik for godt 60 år siden.

Men da Sovjetunionen brød sammen i 1991, mente de russiske nationalister, at gaven måtte returneres - ikke mindst set i lyset af, at 60 procent af beboerne på halvøen er etniske russere.

Urolighederne på Krim spredte sig videre ind i det østlige Ukraine, hvor prorussiske oprørere siden da har kæmpet en indædt kamp mod ukrainske regeringstropper.

Trods flere aftaler om våbenhviler fortsætter urolighederne, og så sent som søndag er en ukrainsk soldat blev dræbt, mens syv andre er blevet såret under bombardementer i Ukraines østlige regioner, skriver Reuters. Det skete trods den officielle våbenhvile.