Putin omfavner Kim Jong-un med milliardplan

Mens forholdet til Vesten er på frysepunktet vender den russiske præsident nu blikket mod sydøst og intensiverer de økonomiske forbindelser med en endnu mere isoleret statsleder.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har tidligere mødtes med Kim Jong-Uns far, den afdøde nordkoreanske diktator Kim Jong-Il, som her i Vladivostok i 2001. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEXANDER NEMENOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med konflikten i Ukraine har Vladimir Putin mistet mange venner, og takket være Vestens sanktioner er den russiske økonomi i knæ. Men mens den russiske præsident formodentlig fører hybridkrig vestpå, er det anderledes venskabelige forbindelser, den isolerede statsleder knytter sig østpå. For Putin har fået sig en usædvanlig forretningspartner i Nordkoreas diktator, Kim Jong-un.

Det skriver amerikanske CNN og tyske Deutsche Welle.

Ifølge førstnævnte har det russiske handelskammer oprettet et råd til samarbejde med Nordkorea med henblik for at øge de bilaterale forbindelser de to lande imellem. Konkret skal handlen mellem staterne øges til en milliard dollars om året i 2020, svarende til lige under 6,5 milliarder kroner. Det vil være en fordobling af den nuværende handel mellem landenes værdi.

Derudover vil Rusland tillade nordkoreanske virksomheder at oprette konti i russiske banker til gengæld for adgang til nordkoreanske mineralminer. Al handel vil ske i russiske rubler.

Det økonomiske forhold mellem Moskva og Pyongyang har før i tiden været meget tæt, og i Sovjetunionens tid var Nordkoreas økonomi dybt afhængig af sin nabo mod nordvest. Sidste år afskrev russerne 10 milliarder ud af Nordkoreas 11 millarder store gæld til landet fra sovjettiden.

Men i dag har Moskva også væsentlige incitamenter til et større partnerskab med sin asiatiske nabo.

»Når dets forhold til Europa og Vesten er påvirket af det, der sker i Ukraine, vender Moskva sig mod øst for muligheder for handel og investeringer,« siger Daniel Pinkston, der er en koreansk analytiker hos The International Crisis Group i Seoul, til Deutsche Welle.

De styrkede bånd mellem de to lande vil med en vis sandsynlighed blive fuldt eksponeret til maj. Ifølge The New York Times har de russiske myndigheder en anelse kryptisk meddelt, at »den nordkoreanske leder« vil besøge Moskva for at fejre 70-året for Sovjetunionens sejr over Nazityskland. Er Kim Jong-Un den omtalte leder, vil det blive hans første officielle statsbesøg, siden han overtog magten i det totalitære regime i 2011.

For Nordkorea er samarbejdet først og fremmest afgørende, fordi forholdet til landets største økonomiske relation, Kina, er kølnet i de senere år. Det fortæller Go Ito, der er professor i internationale relationer på Tokyos Meiji University, til Deutsche Welle.

»Forholdet har altid været skøbeligt, men i de senere år er Beijing begyndt at se regimet i Pyongyang som stadigt mere problemfyldt - særligt siden Kim Jong-Un kom til magten,« siger han.