Putin om missiler: Vi vil reagere

Ruslands præsident, Vladimir Putin, brugte sin årlige tale til nationen til at advare USA om at opsætte mellemdistancemissiler i Europa.

De to præsidenter for USA og Rusland, Donald Trump og Vladimir Putin, mødtes til G20-topmødet i Argentina i november. Marcos Brindicci/Reuters Fold sammen
Læs mere

Ruslands præsident, Vladimir Putin, advarede onsdag USA mod at opsætte missiler på europæisk jord.

I sin årlige tale til den russiske nation nævnte han, at Moskva ville tolke det som en "seriøs trussel".

- Rusland vil blive tvunget til at sætte våben ind, der kan blive brugt mod beslutningstagere, der har missilsystemer, som kan skade os, sagde Putin i talen.

Den markante udmelding kommer, efter at USA og Rusland tidligere i år meddelte, at de trækker sig ud af INF-traktaten.

Traktaten blev indgået mellem USA og Sovjetunionen i 1987 og indebærer, at der ikke må opstilles mellemdistancemissiler på land, der har en rækkevidde på mellem 500 og 5500 kilometer.

USA meldte 1. februar ud, at det udtræder af INF-traktaten til juli, efter at USA i flere år har sagt, at Rusland krænker den med det mobile missilsystem SSC-8.

Missilerne vurderes til at kunne bære atomsprænghoveder, men russerne nægter, at deres rækkevidde bryder med INF-traktaten.

Det gentog Putin i onsdagens tale og kaldte USA's beskyldninger for søgte.

Samtidig beskyldte han USA for at trække sig ud af aftalen for selv at kunne bygge nye mellemdistancemissiler og stadig skyde skylden på Rusland.

Mellemdistancemissiler i Europa bliver opfattet som destabiliserende, da de ifølge Putin kan nå Rusland inden for 10-12 minutter.

Det vil give Rusland meget kort tid til reagere og vurdere om en potentiel meddelelse om en affyring er reel.

Dermed er der større risiko for, at Rusland vil affyre missiler tilbage igen mod USA på baggrund af en falsk meddelelse.

Putin lovede, at Rusland ikke vil indsætte missilerne først, men advarede USA om, at Rusland hurtigt vil gengælde, hvis USA satte ind i Europa.

Han opfordrede USA til at overveje rækkevidden og hastigheden af Ruslands våben, før USA besluttede noget, der truede Rusland.

Rusland ønsker dog stadig et venskabeligt forhold til USA, og de er åbne for forhandling om våbenkontrol.

- Vi ønsker ikke en konfrontation med en stormagt som USA, sagde Putin ifølge AP.

/ritzau/