Putin og Trump i solid omfavnelse

USA: Med et usædvanligt tweet understreger Donald Trump sin beundring for Ruslands præsident Vladimir Putin, og det kan give Trump problemer både hjemme og ude fra første dag.

Trumps beundring af Putin vækker uro både i USA og i NATO / AFP PHOTO / DON EMMERT AND Natalia KOLESNIKOVA. (Foto: DON EMMERT, NATALIA KOLESNIKOVA/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: DON EMMERT, NATALIA KOLESNIKOVA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Forvirringen om den amerkanske udenrigspolitik er total. USAs kommende præsident, Donald Trump, har på twitter rost Rusland præsident Vladimir Putin for at vise tilbageholdenhed i den diplomatiske krise mellem USAs nuværende præsident Barack Obama og Moskva.

»Jeg har altid vidst, at Putin var en smart mand,« skrev Trump på et tidspunkt, hvor Obama har beordret sanktioner mod Rusland, har bedt en lang række russiske diplomater om at forlade USA og overvejer yderligere stramninger over for Moskva, fordi Rusland hackede sig ind i demokraternes og andre computere under valget i et forsøg på at påvirke præsidentvalget.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/814919370711461890

Obamas beslutning om - tre uger før, at han forlader Det Hvide Hus - at reagere skarpt over for Ruslands forsøg på at øve indflydelse på valget var ventet. Han valgte den traditionelle vej med sanktioner og udvisning af diplomater. Og hvis man følger diplomatiets regler, så ville reaktionen automatisk være udvisning af et lignende antal amerikanske diplomater.

Sanktionerne

Det var angiveligt også, hvad den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, foreslog til Putin. Men det ville den russiske præsident ikke. Han ønskede bare at lade som ingenting og vente på, at det skulle blive den 20. januar, hvor Trump tiltræder. For så ville Obamas sanktioner givetvis blive ophævet. Endnu et forsøg på at ydmyge Obama og ignorere præsidenten? Sådan blev det opfattet i Washington især af Det Republikanske Parti.

Og Trumps ros til Putin for hans tilbageholdende politik har vakt opsigt. Dels fordi at det er uhørt, at en kommende præsident støtter et udenlandsk statsoverhovedet mod den siddende præsident midt i en diplomatisk krise. Dels kan Trumps ubetingede støtte og beundring for Putin skabe store problemer. For Trump skal enten ophæve sanktionerne, eller også skal han fortsætte dem og dermed skaber han den første krise med Rusland.

Trump har også sit republikanske bagland mod sig. Derfor har Kongressen også bedt om en høring om netop Rusland i næste uge og om de informationer, som den amerikanske efterretningsorganisation CIA har liggende om russernes hackning, som skulle være enslydende med et amerikanske forbundspoliti FBIs analyser om det samme.

»Svindler og morder«

De republikanske senatorer John McCain og hans kollega, Lindsey Graham, sagde på en rælles pressekonference for et par dagen siden, at de russiske hackerangreb skulle mødes med sanktioner. McCain sagde direkte, at Putin var en »svindler og morder«. McCain har netop været på en større rejse til de baltiske lande og til Ukraine og kan konstatere, at der fortsat foregår grove overgreb og intimideringer imod en lang række lande, der grænser op til Rusland.

Der er langt inde i de republikanske rækker store betænkeligheder ved Trumps næsegruse respekt for Putin, og McCain var blot en af de senatorer, der bebudede, at det ikke ville gå glat igennem, hvis Trump som præsident prøver at få ophævet sanktionerne. McCain sagde direkte, at der ikke bliver en »Faust« lignende tilnærmelse til Rusland. Sanktionerne mod Rusland er oprindeligt besluttet på baggrund af den russiske invasion af Ukraine og annekteringen af Krim halvøen.

Men mange republikanere mener også, at Obama har spillet et smart spil og fået lokket Trump ud af busken, når det drejer sig om Rusland og har fastlåst ham i en situation, ingen ny præsident ønsker at stå med en brandvarm diplomatisk krise, som ikke er så let at komme ud af igen. Især ikke fordi Trump også har udpeget en række rådgivere, som har et tæt forhold til Rusland. Blandt andet hans sikkerhedspolitiske rådgiver, den tidligere general Michael Flynn og hans kommende udenrigsminister, Rex Tillerson. Tillerson har en russisk orden fra sin tid som direktør for Exxon Mobil, mens Flynn flere gange har været i Moskva og har mødt Putin.

»Jeg er betænkelig ved Tillerson, men lad os se, hvordan høringen kommer til at gå,« sagde McCain lige før jul netop på grund af den kommende udenrigsministers meget stærke relationer til den russiske leder. Og Trump har ikke råd til lige nu at blive endnu mere fanget i et spil med Putin, fordi det allerede er ved at belaste ham i forhold til de republikanske kongres-medlemmer, der bestemt ikke er Putin-fans.

Og en lang række østeuropæiske lande og NATO er betænkelig ved de skiftende signaler, der kommer fra Trump angående Rusland. Som en NATO-mand i går udtrykte det. »Usikkerheden er ved at brede sig også i Europa om, hvad der egentlig er Trumps politik over for Rusland.«