Putin og sulten pilot i nervekrig: Vent på min løsladelse eller på mit lig

Den ukrainske pilot Nadija Savtjenko sætter livet på spil i en hvem-blinker-først-konkurrence med den russiske præsident.

Sagen om den 34-årige Nadija Savtjenko har forlængst vakt international opsigt. Europaparlamentet har fordømt Ruslands »bortførelse og illegale frihedsberøvelse« af hende. Fold sammen
Læs mere
Foto: VASILY FEDOSENKO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En retssag i en lille sydrussisk by har udviklet sig til en nervekrig mellem landets magthavere og en 34-årige kvindelig pilot, der erklærer sig villig til at dø for sin sag.

Den russiske anklagemyndighed beskylder Nadija Savtjenko for at stå bag mordet på to civile i det østlige Ukraine og for at krydse den russiske grænse illegalt. Hun risikerer 23 års fængsel, når retssagen genoptages onsdag.

Under den seks måneder lange retssag har den spinkle kvinde på anklagebænken dog vist sig at være en usædvanligt genstridig modstander for de russiske myndigheder.

Nadija Savtjenko blev anholdt og sendt fra Ukraine til Rusland i 2014. Arkivfoto: AFP Fold sammen
Læs mere

Ikke bare nægter Nadija Savtjenko sig skyldig i alle anklager. Hun siger, at hun blev bortført fra sit hjemland af den russiske sikkerhedstjeneste FSB og udsat for tortur i Rusland. Og nu, forud for domafsigelsen, har hun erklæret sultestrejke. I foreløbigt fire døgn har hun hverken taget vådt eller tørt til sig, siger hendes advokater.

»Min søster vil stå ved fængselsporten alle disse ti dage og nætter. Hun vil vente på min løsladelse eller på mit lig,« skriver Nadija Savtjenko i sin seneste erklæring til domstolen.

En »dunst af Stalin-tidens skueprocesser«

Sagen om den 34-årige Nadija Savtjenko har forlængst vakt international opsigt. Europaparlamentet har fordømt Ruslands »bortførelse og illegale frihedsberøvelse« af hende.

Amnesty International har beskrevet sagen som en »dunst af Stalin-tidens skueprocesser«. Og hjemme i Ukraine har Savtjenko opnået heltestatus for sin stædige kamp mod den store nabo, der for to år siden annekterede den ukrainske Krim-halvø.

Men allerede før retssagen var Savtjenko kendt i sit hjemland for sin vedholdenhed. Hun er den første kvindelig jagerpilot i Ukraines historie, et karrierevalg, der har krævet mere end almindelig målrettethed.

Tre år i træk blev Savtjenko afvist ved den ukrainske flyvevåbens optagelsesprøve med den begrundelse, at hun var kvinde. Hun skulle hellere blive gift og få nogle børn, lød beskeden.

Nadija Savtjenko appellerede til forsvarsministeren, der støttede hende, men flyvevåbnet krævede, at hun først skulle bevise sit værd som menig soldat. Som 24-årig lod hun sig derfor udsende til Irak-krigen som del af det ukrainske bidrag til den amerikansk-ledede koalition. Da hun kom hjem, gennemførte hun pilotuddannelsen med glans.

På grund af manglen på fungerende jagerfly i det fattige land har hun siden gjort tjeneste som helikopterpilot.

I 2014 kom krigen til landet. Russisk-støttede oprørere besatte regeringsbygninger og siden hele byer i det østlige Ukraine. Nadija Savtjenko meldte sig til en af de frivillige, ukrainske politibataljoner for at forsøge at standse oprørernes fremgang. Efter hårde kampe blev hun 17. juni 2014 taget til fange af pro-russiske oprørsstyrker i byen Luhansk.

Til den russiske domstol har hun forklaret, at hun blev bagbundet, fik en sæk over hovedet og blev kørt gennem natten i mindst fem forskellige biler. Få dage senere befandt hun sig i det sydlige Rusland i sikkerhedstjenesten FSBs varetægt.

Den russiske anklagemyndighed har en anden version. Ifølge anklageskriftet blev Nadija Savtjenko ikke fanget i Luhansk, men i en landsby i Østukraine, hvor to russiske tv-journalister netop var blevet dræbt af artillerigranater. Og ifølge anklagemyndigheden var det Savtjenko, der videregav journalisternes position til det ukrainske artilleri.

Derefter skulle oprørerne have taget hende til fange og dernæst løsladt hende, hvorefter hun af uklare årsager skulle have krydset grænsen til Rusland.

»En lille diktator med kejservaner«

Nadija Savtjenko benægter, at hun overhovedet var i landsbyen, hvor artilleribeskydningen fandt sted. Ifølge Savtjenkos advokat har hun et alibi, eftersom hun blev taget til fange af oprørerne, inden de to journalister blev dræbt. Såkaldt maste-data viser, at hendes mobiltelefon befandt sig i Luhansk og ikke i den pågældende landsby.

Selv hendes advokater tvivler dog ikke på, at hun bliver dømt skyldig ved den russiske domstol. Kreml skal bruge den fængslede pilot til at lægge pres på Ukraine i de skrøbelige fredsforhandlinger, mener hendes søster, Vera Savtjenko.

»De forbereder forskellige ting, men Nadija har ikke tænkt sig at overgive sig. Det er også hendes måde at kæmpe på,« sagde Vera Savtjenko i sidste uge til Berlingske.

Hendes søsters seneste erklæring til domstolen tyder da heller ikke ligefrem på overgivelse. Nadija Savtjenko fik ikke lov at læse sin erklæring op, men den blev senere offentliggjort af familien. I talen beskriver hun præsident Vladimir Putin som »en lille diktator med kejservaner og flere komplekser end Hitler og Napoleon tilsammen«.

Nadija Savtjenko vil ikke anke dommen uanset udfald, siger hun – i stedet vil hun fortsætte sin sultestrejke til den bitre ende.