Putin og Porosjenko: Våbenhvilen holder

Der er behov for flere initiativer for at sikre den skrøbelige våbenhvile, men endnu holder den, erklærer de to præsidenter.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, og hans ukrainske kollega, Petro Porosjenko, der her ses under et tidligere møde, har talt sammen i telefon og er i store træk enige om, hvad der skal til for at løse den ukrainske krise, hedder det. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEI BONDARENKO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: Præsidenterne Putin og Porosjenko har lørdag eftermiddag talt sammen i telefon og er enige om, at våbenhvilen i det østlige Ukraine stort set holder.

Ifølge Reuters, der citerer Petro Porosjenkos præsidentkontor, er de to også enige om, at der skal tages yderligere skridt, for at våbenhvilen bliver holdbar. Våbenhvilen trådte i kraft fredag aften, og ifølge internationale medier har der kun været mindre overtrædelser siden.

De to præsidenter kunne under deres samtale ifølge Porosjenkos kontor også blive enige om, at OSCE (Organisationen til Sikkerhed og Samarbejde i Europa) bliver nødt til at spille en mere central rolle med at overvåge våbenhvilen, og at der er behov for mere nødhjælp til området.

I oprørernes hovedby Donetsk tror oprørernes militære ledere ikke på, at våbenhvilen bliver gammel:

»Våbenhvilen tegner godt nu, men vi ved, at de andre kun bruger den til at bringe ammunition og mere mandskab hertil for at genvinde styrke. Det må gå, som det kan, men jeg stoler ikke på Porosjenko,« siger en oprørsleder med tilnavnet »Montana« til Reuters og tilføjer, at det er amerikanerne, der fører taktstokken.

»Og det er endnu værre,« siger han.

Våbenhvilen bliver fulgt intenst i EU og USA, der har varslet nye sanktioner.

EU har allerede vedtaget hvilke sanktioner, der bliver tale om, og som træder i kraft, med mindre Rusland inden for de nærmeste dage radikalt ændrer kurs i Ukraine.

Derfor ligger det fast, at Rusland i givet fald vil blive ramt af restriktioner på import af avanceret udstyr til sin olieindustri, vil få vanskeligere ved at optage udenlandske lån og desuden føjes 24 personer til den eksisterende liste over russere og ukrainere, der rammes af økonomiske og visummæssige restriktioner.

Lørdag reagerede det russiske udenrigsministerium på EUs nye sanktionstrusler og udsendte en erklæring om, at Rusland naturligvis vil svare igen.