Putin og Obama mødes for første gang i 10 måneder

Den russiske præsident mødes med Barack Obama i næste uge. Det er de to statslederes første møde siden november sidste år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, og den russiske præsident, Vladimir Putin, skal diskutere storpolitik ansigt til ansigt.

De to statsoverhoveder skal nemlig mødes i New York i næste uge, når de begge deltager i FNs generalforsamling. Det bekræfter en embedsmand fra Det Hvide Hus i Washington D.C. ifølge Reuters:

»Situationen i både Ukraine og Syrien gør, at præsidenten mener, at det vil være uansvarligt ikke at mødes og finde ud af, om vi kan samarbejde med Rusland for at opnå fremskridt de to steder ved at engagere os på højeste plan,« siger embedsmanden.

Forholdet mellem USA og Rusland bliver beskrevet som det køligste siden Den Kolde Krig, men lige nu skriger situationen i både Syrien og Ukraine på et samarbejde mellem de to lande. For mens USA kaster bomber mod Islamisk Stat i Irak og Syrien, er Rusland i den seneste uge også begyndt at engagere sig kraftigt i kampen mod terrorgruppen i Syrien.

Og i det østlige Ukraine rapporteres der jævnligt om hårde kampe til trods for, at der blev indgået en fredsaftale i februar.

Men de to landes forhold må stadig betragtes som værende under frysepunktet.

Sanktioner fyger fra Washington D.C. til Moskva og tilbage igen.

Samtidig var de to lande dybt uenige om linjen over for præsident Bashar al-Assad og det syriske regime i 2013, da det kom frem, at der var blevet brugt kemiske våben i Syrien, og det internationale samfund diskuterede, om man skulle intervenere militært.

Men de to lande var begge medvirkende til at få aftalen om Irans atomprogram igennem, og Barack Obama kvitterede efterfølgende ved at ringe til sin russiske kollega og takke for samarbejdet.

I august forklarede den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, at Putin var klar til at mødes med den amerikanske præsident under FN-topmødet, hvis den amerikanske præsident ønskede det.

Næste uges møde bliver det første, siden de to mødtes kortvarigt i november 2014 på et topmøde i Beijing.

Obama går dog også ind til mødet med krav om, at Moskva gør sit til at forbedre situationen i det østlige Ukraine:

»Præsident Obama vil bruge muligheden ved dette møde til at diskutere Ukraine, og han vil fokusere på, at Moskva lever op til Minsk-aftalen. Det bliver essensen af det her engagement,« siger embedsmanden fra Det Hvide Hus ifølge Reuters.