Putin og Erdogan tæt på aftale om kornkorridor i Ukraine

Fredsaftale for Syrien og korneksport fra Ukraine dominerer topmøde i Irans hovedstad, Teheran.

 
Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, blev tirsdag budt velkommen af ​​Irans præsident, Ebrahim Raisi, i Teheran. Video: AP/Ritzau Scanpix. Redigering: Joachim Christian Valentin Werner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tyrkiet siger, at en kornkorridor fra Ukraine er et »sandsynligt resultat« af et møde mellem præsident Vladimir Putin og præsident Recep Tayyip Erdogan i Iran tirsdag.

»Der er kun mindre problemer at løse,« sagde regeringskilder i Ankara forud for topmødet i den iranske hovedstad.

Irans ultrakonservative præsident, Ebrahim Raisi, bød tirsdag præsident Vladimir Putin velkommen i Teheran, da den russiske leder indledte sit første besøg i Mellemøsten, siden Rusland invaderede Ukraine i februar.

Ved topmødet i Teheran deltager også Tyrkiets leder, som ud over korneksport fra Ukraine har fokus på udviklingen i Syrien.

Både Rusland og Ukraine er blandt verdens vigtigste korneksportører, og priserne på fødevarer er steget drastisk efter russernes invasion af nabolandet. En række lande, som er stærkt afhængige af ukrainsk korn, er truet af sultkatastrofer og hungersnød.

Rusland har blokeret alle ukrainske havnebyer. Der ligger op mod 25 millioner ton korn på lagre i Ukraine og venter på at blive sendt ud på verdensmarkedet.

Ud over Ukraine vil Syrien være et dominerende emne ved det trilaterale tomøde. Både Rusland, Iran og Tyrkiet var stærkt involveret i Syriens borgerkrig.

Russerne og iranerne støttede det syriske regime omkring præsident Bashar al-Assad, mens Tyrkiet støttede oprørsgrupper.

Erdogan truede sidste år med at starte en ny offensiv i det nordlige Syrien mod militante kurdere.

I London skriver dagbladet The Times i en leder tirsdag, at det i Teheran også handler om udviklingen i Mellemøsten og om at mindske USAs indflydelse i regionen.

»Rusland, Iran og Tyrkiet er ikke blot rivaler, men regionale stormagter, hvis interesser overlapper hinanden. Erdogan har sin egen dagsorden, som gælder grønt lys for nedkæmpelse af kurdiske militser i det nordlige Syrien,« skriver avisen og tilføjer:

»Mange i NATO finder det nok ubehageligt, at Erdogan som medlem af den vestlige alliance mødes og indgår aftaler med to åbenlyse modstandere. Men det er så den måde, hvorpå man driver geopolitik i dag.«

Amerikanske efterretningsrapporter siger, at Iran ventes at forsyne Rusland med »hundredvis af droner« til brug i Ukraine. Iranerne har officielt lovet Ukraine ikke at levere droner til Rusland, og det kalder de amerikanske beskyldninger for »grundløse«.

/ritzau/dpa