Putin og Assad gør klar til tiden efter krigen

Bashar al-Assad var mandag på besøg i Sotji. Her roste de to hinanden for kampen mod terror i Syrien.

Bashar al-Assad var mandag på besøg i Sotji. Her roste de to hinanden for kampen mod terror i Syrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV

Den væbnede konflikt i Syrien har raset siden 2011, men nu begynder slutningen også at nærme sig.

Det ser ud til at være holdningen hos Syriens præsident, Bashar al-Assad, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, der har drøftet situationen i det krigshærgede land i Sotji i Rusland.

Kreml oplyser tirsdag morgen, at Assad mandag besøgte Putin i Sotji, og her talte de om behovet for at bevæge sig fra militære operationer til arbejdet for at finde en politisk løsning.

Under deres møde roste de to statsledere hinanden for et godt samarbejde i kampen mod terrorisme i Syrien. Blandt andet får Assads regeringsstyrker assistance fra Putins luftvåben i kampen mod den militante bevægelse Islamisk Stat.

»Der er stadig lang vej endnu, før vi har en total sejr over terroristerne. Men når det gælder vores fælles arbejde med at bekæmpe terrorisme i Syrien, så er vores militær operation snart afsluttet,« sagde Putin i kommentarer, der blev bragt af russisk tv.

»Nu er den vigtigste ting selvfølgelig at bevæge sig til de politiske spørgsmål, og jeg noterer med tilfredshed, at I er klar til at arbejde med alle, som ønsker fred og en løsning i Syrien,« sagde han til Assad.

»Jeg vil meget gerne drøfte hovedprincipperne i at organisere den politiske proces med dig, herunder afholdelse af en folkekongres, som du støtter.«

Bashar al-Assad takkede for Ruslands politiske og militære støtte.

Den syriske præsident tilføjede, at han er klar til at fremme den politiske proces, efter at Syrien har besejret terroristerne i landet.

Det var første gang siden 20. oktober 2015, at de to mødtes. Det var i Ruslands hovedstad, Moskva, et par uger efter, at Rusland indledte sine militære operationer i Syrien.

Russernes indblanding har medvirket til, at Assad-styrkerne, der var meget trængt, inden Putin kom på banen, nu er blevet markant styrket.

/ritzau/Reuters