Putin: Nemtsov-drab har politiske undertoner

Ruslands præsident, Vladimir Putin, siger, at mordet på oppositionspolitikeren Boris Nemtsov har politiske undertoner, og betegner det som »skamfuldt«. Præsidenten vil have sat en stopper for den slags.

Mange lagde lørdag vejen forbi og lagde blomster ved gerningsstedet for mordet på den russiske oppositionspolitiker Boris Nemtsov, som fredag aften blev dræbt med flere skud på Broen over Moskva-floden tæt ved Kreml og Vasilij-katedralen på Den Røde Plads. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

RUSLAND: Der skal sættes en stopper for »skamfulde« politiske mord som det, der i sidste uge blev begået på den kendte og respekterede oppositionspolitiker i Rusland Boris Nemtsov.

Det erklærer den russiske præsident, Vladimir Putin, onsdag - dagen efter at Boris Nemtsov blev begravet på samme kirkegård, hvor den ligeledes myrdede journalist Anna Politkovskaja også ligger.

Putin siger ifølge den statsejede nyhedskanal Russia Today, at »højt profilerede forbrydelser, herunder de med politiske undertoner, skal have den største opmærksomhed«.

Yderligere lød det fra den russiske præsident:

»Det er på tide, at Rusland endeligt bliver fri for den skam og de tragedier som den, vi har gennemlevet for ganske nylig. Jeg mener mordet - det skamfulde mord - på Boris Nemtsov her midt i hovedstaden.«

Arg Putin-modstander

Oppositionspolitikeren, der var arg modstander af Putin, blev fredag aften i sidste uge skudt ned bagfra på en bro over Moskvafloden få hundrede meter fra Ruslands magtcentrum i Kreml.

Få timer efter fordømte Putin nedskydningen, og hans talsmand erklærede ifølge Reuters, at mordet var en »provokation« beregnet på at miskreditere præsidenten og styrke oppositionen. Nemtsovs venner siger derimod, at Kreml har skabt en atmosfære af had til sine modstandere.

Ifølge Reuters blev Putins bemærkninger fremsat under et TV-transmitteret møde med embedsmænd i indenrigsministeriet.

Myndighederne har endnu ikke foretaget nogen arrestationer i mordsagen, men ifølge lederen af den russiske sikkerhedstjeneste FSB, det tidligere KGB, Aleksander Bortnikov, undersøger myndighederne en række mistænkte:

»Vi har altid mistænkte,« som han ifølge Russia Today formulerede det over for journalister på et pressemøde.

Den russiske nyhedskanal citerer onsdag også den såkaldte Komité for Efterforskning for teorien om, at mordet kan have været en provokation, der skal destabilisere den politiske situation i Rusland. Russia Today skriver videre, at komitéen ser på fire andre motiver til mordet på Boris Nemtsov.

Nyhedsmediet nævner her en mulig forbindelse til trusler, som Nemtsov skulle have modtaget efter attentatet mod tidsskriftet Charlie Hebdo i Frankrig i januar, eller en mulig forbindelse til krigen i det østlige Ukraine.

Boris Nemtsov var højlydt modstander af Ruslands og Putins involvering i Ukraine-krisen, som han få timer før sin død endnu en gang kritiserede.

Videre skriver Russia Today, at efterforskningen cirkulerer omkring hans forretningsaktiviteter og hans privatliv.