Putin mødes med Ukraines leder i Milano

Nyt møde mellem præsidenterne fra Rusland og Ukraine giver håb om, at de to lande kan tale sig til rette om gasleverancer og om at sikre den skrøbelige våbenhvile i det østlige Ukraine.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ITALIEN: De to præsidenter, Ruslands Vladimir Putin og Ukraines Petro Porosjenko, mødes fredag ansigt til ansigt, når de deltager i et EU-møde i Milano.

Det er ifølge Reuters tredje gang de to mødes, siden Petro Porosjenko blev valgt i maj, og de to præsidenter har mere end rigeligt at tale om - hvis de ellers er villige.

En ting er gasleverancer fra Rusland, hvor Ukraine frygter, at russerne vil dreje på hanen og levere mindre gas til vinter, fordi Ukraine er langt bag efter med betalinger for gassen. Hvis russerne drejer på hanen, vil det også påvirke gasleverancen til resten af Europa i vinter. Ukraine skylder ifølge Reuters den russiske leverandør Gazprom op mod fem milliarder dollar.

En anden ting er situationen i det østlige Ukraine, hvor der trods en våbenhvile mellem det ukrainske militær og de prorussiske separatister stadig er kampe omkring byen Donetsk.

Nu er håbet blandt europæiske ledere, at de to trods alt vil bevæge sig frem mod en sikring af våbenhvilen.

Som EUs ambassadør i Rusland, Vigaudas Usackas siger til Reuters:

»Jeg mener, der er positive tegn. Det lader til, at vi bevæger os ind i et lovende og mere positivt kapitel, når det gælder krisen i Ukraine.«

Der er dog ingen tegn på, at EU er ved at overveje at slække på sanktionerne over for Rusland, selv om russerne har erklæret, at de vil trække deres tropper væk fra grænsen til Ukraine. I Vesten ønsker man klare beviser på, at det sker.

Petro Porosjenko siger forud for mødet, at han godt er klar over, at verden »har høje forventninger til mødet«.