Putin-modstander blev tromlet: »En kogekone kan ikke lede et land«

Hvad sker der, hvis man udfordrer Vladimir Putins parti? Galina Sjirsjina blev sparket ud af sit borgmesterkontor og fjernet fra stemmesedlen forud for søndagens valg.

Irina Petelajeva kritiserer Vladimir Putins regerende parti under et møde med vælgere i en forstad til Petrosavodsk. "De kan ikke argumentere.De vil bare dominere, " siger kandidaten fra partiet Retfærdigt Rusland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

PETROSAVODSK: Galina Sjirsjina halser op gennem trappeopgangen i den grå boligblok. På anden sal løber hun næsten hovedkuls ind i to af partiets aktivister.

»Galina, har du hørt, hvad der er sket,« spørger den ene, en lille dame med tykke briller.

Det har Galina Sjirsjina. Partilederen standser op og giver den bekymrede dame et knus. De veksler et par ord, før hun bener videre op ad trappen, to trin ad gangen, og så til højre ned ad korridoren på tredje sal.

Heroppe ligger det lille kontor, der udgør det Putin-kritiske partis hovedkvarter i provinsbyen Petrosavodsk, 400 kilometer nord for Skt. Petersborg.

Stemningen er hektisk. Der er få dage til valget på søndag. Der er både parlaments- og lokalvalg. Galina og hendes folk har ingen tid at spilde.

Bunker af valgmateriale ligger i papkasser på gulvet. Mobiltelefoner brummer og blinker, mens partisoldaterne forsøger at redde partiet gennem en valgkamp, der har budt på et haglvejr af dårlige nyheder.

Som nu den med de to aktivister ude på trappen. Den 70-årige dame med de tykke briller har netop fået en sigtelse på halsen i en tre år gammel sag. Ifølge Galina Sjirsjina forsøgte hun at standse en busfuld mennesker, der kørte fra valgsted til valgsted for at stemme flere gange ved det seneste valg i 2013. Den lokale anklagemyndighed mener, at den ældre oppositionsaktivist forsøgte at forhindre lovlydige vælgere i at stemme.

Galina Sjirsjina ryster energisk på hovedet.

»Det er det samme hver gang. Det er den eneste måde, de kan vinde på: Ulovlig magtanvendelse,« siger hun.

Hun har nu ikke tænkt sig at give op af den grund. Her i Petrosavodsk i det nordvestlige Rusland var valgkampen - i hvert fald indtil for nylig - mere åben end i nogen anden by i det store land.

På landsplan er de små oppositionspartier næsten chanceløse ved søndagens valg. Oppositionsledere er blevet sat i husarrest, og en partileder blev skudt og dræbt sidste år. De fire traditionelt Putin-loyale partier står ifølge meningsmålinger til igen at indtage samtlige pladser i det russiske parlament, Dumaen.

Alene den populære Vladimir Putins største støtteparti, Det Forenede Rusland, ventes igen at høste over halvdelen af pladserne.

Borgmestervalg afskaffet

Men Petrosavodsk, der ligger smukt ud til Onega-søen, var længe en undtagelse. Hovedbyen i regionen Karelien, der grænser op til Finland, er en højborg for oppositionen. For tre år siden vandt partiet Jablokos kandidat, den 38-årige, uddannede psykolog Galina Sjirsjina, borgmesterposten i byen.

Hun blev dermed en af Ruslands ganske få regionale ledere med baggrund i et parti, der ikke priser landets præsident.

I oppositionskredse blev hun hyldet som en helt, der nu skulle vise andre byer, hvordan Putin-partiets greb om borgmester- og guvernørposter kunne løsnes. Hun vandt en pris for åbenhed i det nye bystyre.

»Hun var den første borgmester, jeg kan huske, der fandt sig i kritik. Hun lyttede til kritikken,« siger en af hendes støtter, den lokale arkitekt Vjatjeslav Orfinskij.

Men Galina Sjirsjinas borgmestertid forvandlede sig hurtigt til en frugtesløs armlægning med den lokale guvernør og byrådsflertallet fra præsidentens parti.

Politiske modstandere forsøgte at vippe hende af pinden med en bølge af retssager om blandt andet manglende rydning af sne og dårlige gadelamper. Det lykkedes, da en lokal domstol for otte måneder siden fandt hende skyldig i misligholdelse af embedet.

Samtidig hastede det regerende parti en anden markant beslutning gennem byrådet: Fremover skulle byens borgmester ikke længere vælges af borgerne, men erstattes af en kommunaldirektør, der nu udpeges af regionens guvernør og byrådet i fællesskab.

Dermed følger Petrosavodsk i fodsporene på en lang række russiske byer, der har afskaffet valg til borgmesterposten forud for søndagens valg.

»De vidste, at hvis de ikke gjorde det, ville jeg blive genvalgt,« siger Galina Sjirsjina.

Hun gav dog stadig ikke op. Partiet satte i foråret alle sejl til for i stedet at vinde pladser i parlamentet og det lokale byråd. Men i denne uge tikkede den seneste dårlige nyhed ind.

Mandag stadfæstede en lokal domstol en tidligere afgørelse, der med et pennestrøg bandlyser samtlige Jablokos kandidater fra stemmesedlen til byrådet. Årsagen er, at de angiveligt har indsendt mangelfulde papirer under registreringen af deres kandidaturer.

Blandt Petrosavodsks 260.000 indbyggere har udelukkelsen af partiet og aflysningen af borgmestervalget udløst heftig debat. En gruppe borgere og veteraner fra Anden Verdenskrig har underskrevet et protestbrev til guvernøren. Partiet Retfærdigt Rusland, der ellers støtter Putin, har klaget over misbrug af domstolene og pres på især offentligt ansatte.

»Vi har mange eksempler fra skoler, børnehaver, hospitaler og fabrikker. De ansatte skal fotografere deres stemmesedler for at bevise, at de har stemt på det rigtige parti. Ellers får de problemer,« siger Irina Petelajeva fra Retfærdigt Rusland.

Professionelle krav

Det nordvestlige Rusland er fortsat en af de mest problematiske regioner for det dominerende regeringsparti, siger Gleb Jarovoj, underviser i statskundskab ved universitet i Petrosavodsk.

Efter det elendige resultat for partiet ved det seneste valg fyrede Vladimir Putin prompte den lokale guvernør. Nu forsøger den nye mand på posten med alle midler at sørge for et bedre valgresultat, siger Gleb Jarovoj.

»I dette system er det guvernørens funktion at levere det rigtige antal stemmer til præsidentens parti,« siger han.

En styrende faktor i lokalopgøret er samtidig kampen om kontrollen med et korrupt system af offentlige udbud, siger han.

Det regerende parti afviser anklagerne som brødnid fra de rivaliserende partier. Partiet har tværtimod forsøgt at bringe nye kræfter ind i lokalpolitik med en række åbne opstillingsmøder, siger formanden for Forenet Rusland-partiets afdeling i Petrosavodsk, Gennadij Sarajev.

Beslutningen om at afskaffe valget til borgmesterposten skete som følge af et krav fra borgerne, siger han.

»I dette spørgsmål orienterede vi os efter byens indbyggere. Vi afholdt flere høringer,« siger han.

Konklusionen var, at Galina Sjirsjina var uegnet.

»Der er visse professionelle krav. Lad os sige: Hvem er overlægen på et sygehus? Kan rengøringsdamen blive overlæge på et sygehus,« spørger Gennadij Sarajev retorisk.

Er vælgerne ikke i stand til at afgøre det?

»Vi stoler på vælgerne,« nikker Sarajev.

»Men kan du huske, at Lenin sagde, at selv en kogekone kan lede et land? Jeg er ikke enig. En kogekone kan lede et køkken. En by eller en stat skal ledes af erfarne, veluddannede folk,« siger han.

Gennadij Sarajev siger, at partiet nu drøfter muligheden for at genindføre direkte valg til borgmesterposten. Men der skal være strenge krav til kandidaten.

Eks-borgmesteren er rede til at stille op igen.

»Jeg har brug for, at vi arbejder sammen for borgernes skyld. Det har de hidtil gjort alt for at undgå,« siger Galina Sjirsjina.

Det er for sent at få omstødt domstolens udelukkelse af partiet inden valgdagen. Galina Sjirsjina har alligevel anket.

Simon Kruse er Berlingskes korrespondent i Rusland