Putin kører det tunge skyts i stilling mod sin udfordrer, der kaldes Hitler

Kreml spiller nazi-kortet i kampen mod Ruslands oppositionsleder Aleksej Navalnyj

Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj blev anholdt efter en demonstration i Moskva i sidste måned. Navalnyj har erklæret, at han vil udfordrer Vladimir Putin ved det kommende præsidentvalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV

Aleksej Navalnyj er en farlig mand. Det var det tindrende klare budskab til de studerende på universitetet i den russiske by Vladimir. De blev i denne uge indkaldt til stormøde og forevist en film, der beskyldte Ruslands oppositionsleder for at være en gemen forbryder. Og det var blot begyndelsen. Navalnyj er nemlig så farlig, at han kun kan sammenlignes med Adolf Hitler, hævdede en regional embedsmand efterfølgende fra talerstolen.

»I skal vide, at der foregår en målrettet krigsførelse mod Rusland. En informationskrig, en cyberkrig, og målet er ungdommen,« advarede Alla Byba, leder af de lokale myndigheders kontor for bekæmpelse af ekstremisme, ifølge lokalavisen Provladimir.

Det er ikke første gang de russiske myndigheder kører det tunge skyts i stilling mod oppositionslederen, der har meddelt, at han vil udfordre Vladimir Putin ved præsidentvalget i 2018. Men de seneste uger er indsatsen optrappet mærkbart. Onsdag spredte endnu en video med et lignende budskab sig på de sociale medier. »Hitler 1945/ Navalnyj 2018« hedder filmen, der viser karikerede fotomanipulationer af Navalnyj med naziarmbind side om side med Hitler.

»Et politisk lig rådner, så snart det rækker armen i vejret i nazi-hilsen,« siger speakeren i videoen, der er anonym og yderst professionelt produceret.

Den nye kampagne kommer efter Aleksej Navalnyj i sidste måned indkaldte til nye protester mod korruption i Vladimir Putins regering. Det kom bag på selv garvede analytikere, at demonstrationerne samlede flere end 60.000 mennesker i 82 russiske byer. Alene i Moskva blev over 1.000 anholdt, herunder oppositionslederen selv. Især unge og højtuddannede i de større byer, der får deres nyheder fra sociale medier frem for tv, bakkede op om protesterne.

Vinslot i Toscana

Det har fået alarmklokkerne til at bimle i præsidentadministrationen i Kreml. Indtil nu har den dominerende analyse dér været, at Navalnyj nok var en pestilens men ikke en reel trussel mod den populære Putin. Den erklærede korruptionsjæger Navalnyj og hans undersøgelser skulle derfor ties ihjel. Hans navn måtte end ikke nævnes i officielle kommentarer på regeringsniveau.

Men på det seneste har Navalnyjs anti-korruptionskampagne sat reelle aftryk. En kortlægning af et ejendomsimperium, herunder et vinslot i Toscana, angiveligt tilhørende Putins premierminister Dmitrij Medvedev, er blevet set 19 millioner gange på Youtube. Det har kostet Medvedev et fald på ti procent i meningsmålingerne på mindre end en måned, selvom anklagerne ikke er blevet nævnt med et ord på de statslige tv-kanaler. Hvad der ville ske, hvis en lignende video om Vladimir Putin dukkede op, er nu et brændvarmt emne blandt Ruslands politiske spåmænd og -koner.

I Kreml tager man ingen chancer. Fire kilder siger til tv-stationen Dosjd, at præsidentadministrationen siden demonstrationerne har etableret en kommandocentral, der har fået til opgave at føre kampagne mod Navalnyj frem mod valget til marts næste år.

Initiativet kommer ifølge tv-kanalen fra Putins vicestabschef Sergej Kirijenko. Frygten hos chefstrategen er, at Navalnyjs fokus på korruption og overdådig rigdom blandt magthaverne kan forstyrre planen om en »smuk storsejr« til Putin i et land, hvor 23 millioner lever under den officielle fattigdomsgrænse. Derfor svarer Kreml nu igen med sine egne videoer, der efter planen skal blive virale hit blandt unge.

»De laver videoer, virale videoklip og designer små computerspil for at miskreditere Navalnyj. De bekæmper ham, som var han Hitler,« siger en kilde til Dosjd.

Det er ikke første gang. Forud for parlamentsvalget sidste år viste en russisk tv-station lækkede sexvideoer og hemmelige lydoptagelser med Putin-kritikeren Mikhail Kasjanov i aktion på lagnerne med sin sekretær. De bizarre videoer blev et politisk banesår for oppositionsveteranen.

Mod alle odds

Navalnyj kæmper i forvejen mod alle odds forud for valget. Han er netop blevet løsladt fra et fængsel, hvor han afsonede to uger efter demonstrationen i marts. Han har åbnet kampagnekontorer i en række russiske byer, men efter Kremls mening er Navalnyj end ikke opstillingsberettiget. Navalnyj har nemlig en betinget dom hængende over hovedet efter en retssag fra 2014, der ifølge ham var en politisk straffeaktion.

Samtidig tager de seneste kampagne mod Navalnyj sigte på reelle spændinger, som hans forsøg på at samle liberale og nationalkonservative kræfter har skabt i dele af oppositionen. Navalnyj har tidligere brugt nationalistiske slagord, og selvom han har nedtonet retorikken, så taler han fortsat – modsat Kreml - for en begrænsning af indvandringen fra Centralasien.

At sammenligne Navalnyj med Hitler på den baggrund kan dog let give politisk bagslag. Samtidig kan den højlydte kampagne – og de formanende forelæsninger på landets skoler og universiteter – udbrede kendskabet til oppositionslederen i et valgår, hvor opmærksomhed om hans korruptionsjagt kan blive afgørende.

Men Kreml kan ikke længere lade som om, at Navalnyj ikke findes. Under Dmitrij Medvedevs årlige tale til parlamentet onsdag blev premierministeren direkte spurgt til anklagerne om vinslottet. Medvedev svarede vredt, at han ikke havde tænkt sig at kommentere »løgnagtige anklager fra en politisk charlatan«.

Dermed fik Navalnyj påny omtale af de korruptionsafsløringer, der har fået taburetten til at knage under Putins regeringschef.