Putin indtager skærmen i timelangt TV-show

Russere har sendt mere end en million spørgsmål ind til Vladimirs Putins direkte TV-show, hvor han svarer på alt fra kærlighed til hullede veje - og forudsiger udfaldet af retssager mod politiske modstandere.

Det er trettende gang, at den russiske præsident afholder sit store TV-show. Tidligere år har programmet »Den direkte linje til Vladimir Putin« varet op til fem timer. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: Hvorfor stiger prisen på grøntsager og æg? Hvorfor ringer pengeopkrævere midt om natten? Og hvem skal reparere hullerne i byens veje?

Vladimir Putin skal igen svare på spørgsmål fra landets borgere i et timelangt direkte TV-show. Over en million spørgsmål er indtil videre blevet sendt og ringet ind til Kremls døgnåbne callcenter, rapporterede en af de statslige TV-kanaler i aftes.

»Husk, denne begivenhed er unik i hele verden,« understregede den smilende vært i aftennyhederne.

Det er ikke helt forkert. Det er trettende gang, at den russiske præsident afholder sit maratonshow. Tidligere år har programmet »Den direkte linje til Vladimir Putin« varet op til fem timer.

Præsidenten har svaret på spørgsmål om alt fra kærlighed til kæledyr, og han har med stor præcision forudsagt udfaldet af retssager, der har sendt hans politiske modstandere bag tremmer.

I år ligner økonomien og den væbnede konflikt i Ukraine de dominerende emner, vurderer Vladimir Gelman, professor i statskundskab ved det Europæiske Universitet i Skt. Petersborg.

»Krisen er alvorlig, og det bliver værre i den kommende tid. Putin har brug for at forklare,« siger Vladimir Gelman.

Rusland lider under lave oliepriser og stigende priser på mange varer på grund af den faldende rubelkurs. Spørgsmålene i showet er nøje udvalgt, så den russiske leder kan tage sig bedst muligt ud. Men Putin har også brug for at vise, at han tager borgernes bekymringer alvorligt.

Showets officielle hjemmeside har derfor offentliggjort en række af de oftest stillede spørgsmål. Nogle er ren hyldest, mens andre handler om de voldsomt stigende priser på madvarer og lønningerne, der ikke følger med.

»Tidligere kunne hele familien købe ind til en uge for 3.000 rubler (400 kroner, red.). Nu rækker det knapt til to-tre dage,« siger en ung kvinde på en mobilvideo.

En sundhedsmedarbejder fra Sibirien klager over sin månedsløn på 9.000 rubler – ca. 1.200 kroner. En anden appellerer til Putin, fordi vrede mænd fra et inkassoselskab ringer midt om natten for at inddrive gæld.

Krævede guvernørers hoveder på et fad

Putin har gennem 15 år centraliseret stadig mere magt i Kreml, og spørgsmålene vidner om en »kortslutning« af det politiske system, mener Vladimir Gelman.

»Der er ikke en offentlig diskussion mellem nogen partier. Der er ingen offentlig debat i landsdækkende medier,« siger han.

Derfor er showet en linedans for Kreml. Det skal både fremstille Putin som landsfader og undgå, at han får skylden for alle dårligdomme under en dyb økonomisk nedtur. Derfor skal Putin fremstilles som på én gang almægtig og afmægtig i den utaknemmelige kamp mod fjender ude og hjemme. I russisk politik kaldes mekanismen for myten om »den gode zar«.

»Han skal vise, at han kan slå ned på disse plager,« siger Gelman.

En stor del af showet går derfor med at udpege skyldige. Tidligere år har Putin krævet korrupte guvernørers hoveder på et fad. Han har anklaget udenlandske efterretningstjenester for at så revolution. I 2011 sendte han et signal til domstolene om, at den fængslede rigmand og Putin-rival Mikhail Khodorkovskij ikke skulle løslades, når hans straf var afsonet.

»En tyv skal sidde i fængsel,« sagde Putin – og to uger senere fik Khodorkovskij en dom på endnu seks års fængsel.

Risikoen for Kreml er, at jo længere Putin har regeret, jo vanskeligere bliver det at melde hus forbi. At dømme efter spørgsmålene på den officielle side kan kun præsidenten løse selv trivielle problemer.

En mand fra byen Kirov beder Putin om at komme på officielt besøg, fordi det er det eneste, der kan få styr på de elendige veje.

»Hvis De kommer, så kan kommunen måske endelig få gjort rent og lappet hullerne,« skriver spørgeren, som vedhæfter en video af en mudret grusvej.