Putin i arrig debat med Trumps gamle arvefjende: »Det er nødvendigt at give Dem en pille«

Putin ser med milde øjne på Donald Trumps klimapolitik og langer ud efter den amerikanske tv-vært Megan Kelly.

Participants of the St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) gather near an electronic screen showing Russian President Vladimir Putin, who speaks during a session of the forum in St. Petersburg, Russia, June 2, 2017. REUTERS/Sergei Karpukhin TPX IMAGES OF THE DAY Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEI KARPUKHIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Donald Trumps beslutning om at trække USA ud af Paris-klimaaftalen har vakt vrede reaktioner ude og hjemme det seneste døgn.

Fra den russiske præsident lød dog anderledes optimistiske toner fredag.

»Vi har stadig tid. Hvis vi arbejder konstruktivt, så kan vi blive enige om noget,« sagde Vladimir Putin om Trumps beslutning.

»Don't worry. Be happy,« fortsatte han på engelsk.

Det var dog noget nær de eneste muntre udtalelser, der faldt under en paneldebat med præsidenten ved en erhvervskonference i Ruslands næststørste by Skt. Petersborg.

De russiske arrangører havde indkaldt den amerikanske tv-vært Megyn Kelly som ordstyrer i en debat, hvor også den indiske premierminister Narenda Modi og Østrigs kansler Christian Kern deltog.

Den russiske præsident blev tydeligt irriteret, da Kelly spurgte til amerikanske efterretningsrapporter om russiske hackerangreb under USAs valgkamp sidste år.

Tre-årig kunne gøre det

Der er ingen beviser for Ruslands involvering, svarede Putin. Den slags digitale spor er så enkle at forfalske, at Megyn Kellys lille datter kan gøre det, jokede han.

»IP-adresser kan opfindes, et barn kan gøre det. Din tre-årige datter kunne gøre det. Det er ikke noget bevis,« sagde præsidenten, der åbenbart havde tjekket alderen på ordstyrerens børn.

Putin afviste, at Rusland havde blandet sig i det amerikanske valg og sammenlignede den slags beskyldninger med »antisemitisme«.

»Det er blot et intern politisk opgør i USA, der spredes ud på den internationale scene,« sagde Putin.

»Så hold nu op.«

Men Megyn Kelly holdt ikke op. Hun mindede om, at 17 amerikanske efterretningstjenester og også Donald Trump har sagt, at Rusland stod bag hacking under valget.

Den russiske præsident brød sig ikke om spørgsmålene fra den amerikanske journalist Megyn Kelly. Fold sammen
Læs mere
Foto: YURI KOCHETKOV.

»Giv mig det citat fra Trump,« sagde Putin sammenbidt, hvilket Megan Kelly gjorde.

Putin angreb derefter USA for at blande sig i russisk politik. Han modtog opmuntrende klapsalver fra de forsamlede russiske konferencedeltagere.

»Så stands nu dette. Så bliver det lettere for både os og Dem,« sagde Putin uden det helt stod klart, om han mente Megyn Kelly eller USA.

Ingen smil

Megan Kelly spurgte også den russiske præsident til møder mellem den russiske ambassadør i USA og Donald Trumps rådgivere, møder, der nu undersøges af FBI.

Igen sukkede Putin højlydt.

»Der er intet konkret. Simpelthen nul, ingenting, zero,« sagde han og tegnede en streg i luften.

»Det er hysteri, som ikke vil ophøre. Det er nødvendigt at give Dem en pille mod det. Er der nogen, der har en pille? Find venligst en pille,« sagde Putin uden antydningen af et smil.

Kelly smilede heller ikke.

Den amerikanske journalist, der er tidligere vært på det konservative Fox News, påkaldte sig også Donald Trumps vrede under valgkampen i USA, efter hun stillede ham et spørgsmål om hans tidligere negative udtalelser om kvinder.

»Du kunne se, at der kom blod ud af hendes øjne, blod ud af hendes et-eller-andet,« sagde Trump efterfølgende om debatten.

Megyn Kelly, der i dag arbejder for tv-stationen NBC, anklagede dengang Trump for at overskride grænserne for »almindelig anstændighed« med sine udtalelser.

Simon Kruse er Berlingskes korrespondent i Rusland