Putin har genoplivet den hemmelige hæder

Vladimir Putin uddeler såkaldt mørklagte medaljer. En gruppe russiske soldater er blevet hædret for tapperhed i væbnet konflikt, selv om Rusland officielt ikke er i krig.

epa04633903 Russian President Vladimir Putin (L) and Russian Defense Minister Sergey Shoygu (R) attend a wreath-laying ceremony at the tomb of the unknown soldier, near the Kremlin during the national celebrations in occasion of the 'Day of the Fatherland's Defender' in Moscow, Russia, 23 February 2015. EPA/MAXIM SHIPENKOV Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: En russisk vittighed fortæller om sovjetlederen Leonid Bresjnev og hans store forkærlighed for medaljer og ordner: Bresjnev skal opereres. Er det hjertet igen? Nej, han skal have udvidet brystkassen for at gøre plads til en guldstjerne.

I vore dage viser Ruslands præsident sig sjældent med egne ordner, men Vladimir Putin gør sig til gengæld bemærket, når det gælder uddeling af dem. De seneste måneder har præsidenten faktisk overrakt så mange hædersbevisninger, at Kreml nu må købe stort ind for at fylde lageret op.

Kreml har nu bestilt ikke færre end 401 nye ordener til en pris af i alt 1,5 mio. kroner. Det fremgik af regeringens offentlige udbudsportal i denne uge.

Nogle er dyrere end andre. Blot en enkelt udgave af den sjældne Apostlen Andreas’ Orden i en særlig militær udgave koster mere end 100.000 kroner i indkøb, viser udbuddet.

Andreas-ordenen er Ruslands højeste udmærkelse, og bestillingen har derfor vakt opsigt i russiske medier. For hvem er den heldige? Kun én gang siden 1998 er den militære udgave af ordenen blevet uddelt.

Spekulationerne blev i denne uge så højlydte, at præsidentens talsmand, Dmitrij Peskov, måtte gendrive det rygte, at medaljen var tiltænkt den øverstkommanderende, nemlig Putin selv.

Mysteriet bliver ikke mindre af, at seneste uddeling af den fine udmærkelse skete i hemmelighed. Sidste gang tilfaldt hædersbevisningen forsvarsminister Sergej Sjojgu, Putins tro væbner gennem det seneste års krise i Ukraine.

Men det vidste offentligheden intet om, før Sjojgu dukkede op med rigets fineste udmærkelse på brystet under den årlige markering af Sovjetunionens sejr over Nazi-Tyskland 9. maj.

»I sovjettiden uddelte man medaljer til efterretningsofficerer gennem et fortroligt dekret. Putin har udvidet denne tradition til også at gælde højtstående embedsmænd,« skriver journalisten Oleg Kasjin i en kommentar.

I kamp for fædrelandet

Andreas-ordenen er ikke den eneste, der har vakt opsigt. I sidste uge uddelte Putin en yderst sjælden orden til tre russiske militær­enheder. Den såkaldte »garderorden« blev givet for soldaternes indsats i »kamp­handlinger i forsvar for fædrelandet og for statens interesser under væbnet konflikt,« står der i præsidentens dekret.

Garderordnen blev i sovjettiden givet til soldater, der udmærkede sig med særligt mod og tapperhed i kampene mod Hitlers invasionsstyrker under Anden Verdenskrig.

Genoplivningen af formuleringen 70 år senere har fået nogle til at løfte øjenbryn. Officielt deltager Rusland i dag ikke del i nogen væbnede konflikter. Ifølge den russiske regering er landets tropper ikke indblandet i den over et år lange væbnede konflikt i nabolandet Ukraine.

Russiske soldater og deres pårørende har imidlertid fortalt russiske og vestlige medier, at de er blevet sendt til Ukraine for at kæmpe på separatisternes side. Ti russiske soldater blev pågrebet af ukrainske styrker dybt inde i Ukraine sidste sommer. Andre er vendt hjem i kister.

I denne uge fortalte en tidligere chef for separatisternes »spetsnats« elitekorps, at de russiske tropper og kampvogne spillede en afgørende rolle i de slag, hvor ukrainske styrker blev tvunget på tilbagetog i januar og februar. Men det kostede tab.

Ifølge den russiske militærekspert Aleksandr Konovalov kan uddelingen af medaljerne være et forsøg på at sikre loyalitet i hæren ved at anerkende indsatsen på det indre linjer, mens benægtelsen fastholdes udadtil.

»De får at vide, at deres fædreland husker dem,« siger Aleksandr Konovalov til nyhedsbureauet AFP.

Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov, afviser, at garderordenen har noget at gøre med konflikten i Ukraine. Over for AFP minder han om, at de pågældende enheder også har gjort tjeneste i det urolige Nordkaukasus.

Et vigtigt signal

Der er dog ingen, der betvivler, at medaljerne er et vigtigt signal fra Kreml. To nylige ærebevisninger har endda kastet lys over Kremls holdning til to spektakulære mordsager.

Da en undersøgelseskommission i Storbritannien i for et par uger siden indledte sin kulegravning af mordet på Putin-kritikeren Aleksandr Litvinenko i London, kom svaret fra Rusland prompte. Vladimir Putin tildelte en orden til de britiske myndigheders hovedmistænke i drabssagen, den tidligere efterretningsagent Andrej Lugovoj. Putin dekorerede ham for »mod og tapperhed« i tjenesten.

Ved samme lejlighed fik også den Putin-tro leder af Tjetjenien, Ramsan Kadyrov, en udmærkelse. Få dage forinden havde den russiske sikkerhedstjeneste ellers udpeget en soldat i Kadyrovs eget elitekorps som hovedmistænkt for mordet på oppositionspolitikeren Boris Nemtsov. Signalet fra Kreml var klart: Kadyrov er fredet.

Kremls medaljer stilles ikke længere nødvendigvis til skue som på brystet af Leonid Bresjnev. Men de er stadig et barometer for prioriteterne i Kreml.