Putin går efter post som ny regeringschef

Præsident Putin overrasker ved at stille sig op som sit parti - Forenet Ruslands, spidskandidat ved landets parlamentsvalg den 2. december og gå efter premierministerposten.

Præsident Putin går efter ny magtposition. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

MOSKVA: Ruslands mest magtfulde mand har overraskende valgt at stille op til landets parlament, Dumaen.

Det afslørede præsident Vladimir Putin selv på et tv-transmitteret møde i landets største politiske parti, Forenet Rusland.

Fra talerstolen kaldte han det »helt realistisk«, at han også kan blive landets næste premierminister.

Putins tid som præsident udløber i marts næste år, og spekulationerne om hans politiske fremtidsplaner har de seneste år været den store joker i russisk politik.

Tidligere har Putin, der totalt dominerer Ruslands politiske scene, afvist at udtale sig om sin politiske fremtid.

På mødet bad partiet ham formelt om at stå øverst på deres valgliste.

»Jeg acceptere med taknemmelighed jeres forslag,« sagde Putin, der blev mødt med rungende bifald.

For to uger siden udnævnte Putin sin gamle allerede, den relativt ukendte Viktor Subkov, til premierminister. Kort efter sin tiltrædelse erklærede Subkov, at han ikke udelukker at opstille til præsidentposten.

To øvrige stærkt Putin-loyale kandidater regnes for favoritter til præsidentvalget til marts. Det drejer sig om den tidligere KGB-mand, Sergej Ivanov og den jurauddannede Dmitrij Medvedev.

Putins seneste melding åbner op for en magtdeling, hvor Putin sætter sig på premierministerposten, mens en af hans allierede indtager præsidentposten.

Rusland afholder parlamentsvalg til december, mens en ny præsidents skal vælges i marts 2008.

Nye spørgsmål
Mens Putins meddelelse mindskede noget at usikkerheden om hans politiske planer i den nære fremtid, så rejste beslutningen samtidig nye spørgsmål. Er hans plan i overensstemmelse med forfatningen?

Og hvilken rolle skal den præsident have, der afløser Putin?

Maija Grisjina, der er medlem af Ruslands valgkommission, siger i følge Ritzau, at der ikke er noget i forfatningen, der forbyder Putin at stille op til parlamentsvalget, mens han stadig er præsident.

Præsidenten kan fortsætte med sine pligter som præsident, men må ikke bruge præsidentkontoret til sin valgkamp.

Alle meningsmålinger peger på en stor sejr til Forenet Rusland ved valget i december, nemlig over 50 procent. Som nummer to kommer Kommunistpartiet halsende langt efter med 10-12 procent af stemmerne.