Putin er så rask, at han kan »knuse en hånd«

Den russiske præsident har ikke vist sig offentligt siden 5. marts. Rejser og møder er aflyst. Men han er ikke syg, understreger Kreml.

Arkivfoto. Rejser og møder er aflyst. Den russiske præsident har ikke vist sig offentligt i en uge. Men han er ikke syg, understreger Kreml. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAXIM SHIPENKOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vladimir Putin er kendt for at komme for sent til møder, men han dukker som regel op. Bare ikke de seneste dage.

I morges aflyste den russiske præsident sin traditionsrige tale til de ansatte i landets sikkerhedstjeneste. Kort forinden blev et møde med en guvernør afblæst, og for et par dage siden droppede Vladimir Putin en længe ventet udlandsrejse til nabolandet Kasakhstan.

"Det ser ud, som om han er blevet syg," sagde en kilde i landets regering til nyhedsbureauet Reuters.

Det er syv dage siden den russiske præsident sidst viste sig offentligt, og rygtebørsen i Moskva er allerede ved at koge over. Præsidentens talsmand, Dmitrij Peskov, har fundet det nødvendigt at mane forlydender om sygdom i jorden.

Vladimir Putin er "absolut" rask, understregede præsidentens talsmand over for radiostationen Ekho Moskvy. Faktisk er Putin så rask, at hans håndtryk kan "knuse hænder," fortsatte talsmanden Dmitrij Peskov for åben mikrofon.

Også præsidentens pressetjeneste har de seneste dage slået knuder på sig selv. Putins officielle hjemmeside har offentliggjort en en række ældre billeder af Vladimir Putin, som om de var nye, skriver den ansete erhvervsavis RBK.

Et billede, der blev bragt i anledning af kvindernes kampdag 8. marts blev taget ved en ceremoni allerede 5. marts, fortæller deltagere i mødet til avisen. Det samme gælder et møde med guvernøren i Karelien-regionen. Billedet af mødet blev lagt ud 11. marts, selvom de to mødtes allerede 5. marts.

Dagens planlagte møde i hovedkvarteret for sikkerhedstjenesten FSB blev ifølge Putins talsmand aflyst ikke på grund af sygdom, men fordi Putin har "en meget fuld kalender".

Det er ikke første gang talsmanden skråsikkert afviser alle helbredsproblemer hos den 62-årige præsident. I efteråret 2012 forsvandt Putin i ugevis, hvorefter han viste sig tydeligt haltende. To kilder i Kreml fortalte avisen Vedomosti, at Putin havde alvorlige rygproblemer efter et PR-stunt i en drageflyver. Ifølge talsmanden var der højst tale om en forstrukket muskel.

Selv en influenza i Kreml kan da også have stor politisk betydning. De seneste 15 år har Putin centraliseret magten i en sådan grad, at store dele af regeringsapparatet lammes i hans fravær.

De seneste dage er talsmandens ivrige afvisninger af mindste svaghed hos præsidenten, kendt for sit macho-image, dog selv blevet gjort til grin. På de sociale medier rundsendte mange en tegning af Dmitrij Peskov med gips på begge arme og teksten "SÅDAN et håndtryk". En anden satirisk hjemmeside tilbyder brugerne at "teste" om Putin skulle være død. Svaret lyder: "Nej. Det er ikke derfor, Moskva lugter".

Årsagen til hemmelighedskræmmeriet om sit helbred løftede Putin selv sløret for efter sin tidligere sygdomsperiode i 2012.

"Den slags er fordel for mine politiske opponenter, som forsøger at sætte spørgsmålstegn ved arbejdsdygtigheden er den eksisterende, legitime magt," sagde Putin.