Putin: En krig med Ukraine vil være »apokalyptisk«

En krig mellem Rusland og Ukraine vil være altødelæggende, advarer Vladimir Putin forud for fredsmøde. Han afviser, at Ukraine nogensinde får Krim tilbage.

En krig med Ukraine vil være »apokalyptisk«, men vil sandsynligvis aldrig komme til at ske, siger den russiske præsident, Vladimir Putin Fold sammen
Læs mere
Foto: MAXIM SHIPENKOV

RUSLAND: En krig med Ukraine vil være »apokalyptisk«, men vil sandsynligvis aldrig komme til at ske.

Sådan siger den russiske præsident, Vladimir Putin, til flere russiske medier tirsdag forud for mødet mellem udenrigsministrene fra Frankrig, Tyskland, Rusland og Ukraine tirsdag. Det rapporterer CNN.

»Jeg tror, at sådan et apokalyptisk scenarium er usandsynligt, og jeg håber, at det aldrig vil komme til det punkt,« siger Putin.

Samtidig understreger han, at han er overbevist om, at krisen i det østlige Ukraine vil stabilisere sig, hvis den seneste Minsk-aftale bliver implementeret.

Aftalen, der blev forhandlet på plads mellem Rusland, Ukraine, Frankrig og Tyskland for mindre end to uger siden, omfatter blandt andet en våbenhvile mellem Ukraine og de prorussiske separatister, ligesom begge parter har forpligtet sig til at trække tunge våben tilbage fra frontlinjen.

Selv om våbenhvilen er blevet brudt adskillige gange, og der fortsat er kampe mellem regeringsstyrker og prorussiske separatister i Østukraine, siger Putin forud for det nye fredsmøde, at han ikke mener, der er behov for yderligere tiltag:

»Jeg håber, Minsk-aftalen bliver implementeret, og hvis den gør, så er det den rigtige måde at normalisere situationen i den ukrainske region,« siger Vladimir Putin.

Han fastslår samtidig, at der ikke er nogen chance for, at Ukraine vil få halvøen Krim, som blev annekteret af Rusland sidste år, tilbage.

»Krim vil forblive russisk, ukrainsk, tatarisk, græsk og tysk - det vil være et hjem for alle disse nationer. Hvad angår nationalitet, så har befolkningen på Krim taget deres valg, og det skal vi respektere,« siger han med henvisning til en omstridt folkeafstemning i marts sidste år, hvor et flertal på Krim stemte for at tilslutte sig Rusland.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, har tidligere sagt, at nye sanktioner mod Rusland kan komme på tale, hvis fredsaftalen og dens våbenhvile fortsat bliver ignoreret. Vesten beskylder Rusland for at have udstationeret tusindvis af russiske soldater i Østukraine, men det nægter Moskva.

Ifølge FN er flere end 5.000 mennesker blevet dræbt siden april sidste år i kampe mellem prorussiske separatister og ukrainske tropper. Mange af de dræbte er civile.