Putin drøfter atomaftale og Syrien under besøg i Iran

Rusland og Iran arbejder tæt sammen i blandt andet Syrien og forbereder »en syrisk folkekongres«.

Arkivfoto: Ruslands præsident, Vladimir Putin, ankom onsdag til Iran, hvor han skal drøfte den multinationale atomaftale med Iran samt krisen i Syrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, ankom onsdag til Iran, hvor han skal drøfte den multinationale atomaftale med Iran samt krisen i Syrien.

USA's præsident, Donald Trump, har sagt, at iranerne ikke lever op til atomaftalens ånd.

Atomaftalen, der skal forhindre, at Iran udvikler atomvåben, blev indgået i 2015. Ud over USA og Iran er fem andre lande samt EU med i aftalen.

Putin skal under sit ophold også deltage i et topmøde med sine modparter fra Iran og Aserbajdsjan, præsident Hassan Rouhani og præsident Ilham Alijev.

Men den russiske leder skal også holde separate møder med Rouhani og den øverste iranske leder, ayatollah Ali Khamenei.

Rusland og Iran arbejder tæt sammen i blandt andet Syrien, og de to lande har lovet at stå for en stor syrisk folkekongres, der skal bringe oppositionen og regimet omkring præsident Bashar al-Assad til forhandlingsbordet.

Syriens opposition meddelte dog onsdag, at den ikke vil engagere sig i nogen dialog med Syriens regering uden for Genève eller uden FN's deltagelse.

»Ruslands indkaldelse til en folkekongres for syrere i Sotji ved Sortehavet er et forsøg på en omgåelse af fredsprocessen i Genève og det internationale ønske om et politisk overgangsstyre i Syrien,« siger en talsmand for Syriens Nationale Koalition, SNC.

Rusland arbejder på at få så mange grupper repræsenteret som muligt ved »den syriske folkekongres«, som ifølge det russiske nyhedsbureau RIA er præsident Putins idé.

Rusland og Iran, som støtter Assads regime, arbejder sammen med Tyrkiet om en syrisk fredsproces, til trods for at tyrkerne støtter de syriske oprørere.

Rouhani var i USA i forbindelse med FN's Generalforsamling i september.

EU-landenes udenrigsministre har i en fælles erklæring for to uger siden opfordret USA til at fastholde og støtte atomaftalen med Iran.

/ritzau/Reuters