Putin beordrer 38.000 mand i kampberedskab

Vladimir Putin var klar til at trykke på atom-knappen under krisen på Krim. Nu sender den russiske præsident flådefartøjer, fly og tusinder af soldater på øvelse.

ARKIVFOTO: Ruslands præsident Vladimir Putin på vej til en militærøvelse på Kirillovskij-basen. Fold sammen
Læs mere
Foto: RIA Novosti
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligt i morges gav den russiske præsident ordre om at sætte 38.000 russiske soldater i fuldt kampberedskab. Det sker som en del af en ikke-varslet øvelse i det nordlige Rusland, oplyser det russiske forsvarsministerium.

Militærøvelsen omfatter 3.360 militære køretøjer, 41 skibe, 15 ubåde og 110 fly og helikoptere. Øvelsen kommer dagen efter russisk stats-tv sendte en dokumentarfilm, hvor Putin bekræftede, at han truede de vestlige lande med atomvåben under krisen på Krim-halvøen for et år siden.

I udsendelsen blev Putin blev spurgt, om han var klar til at sætte landets atomvåben i kampberedskab for at sikre kontrollen med Krim-halvøen.

»Vi var klar til at gøre dette. Jeg talte jo med mine (vestlige, red.) kolleger og fortalte, at dette er vores historiske landområder. Der bor russere, og de er i fare. Vi kan ikke lade dem i stikken,« sagde Putin på den statslige kanal Rossija.

Rusland annekterede den ukrainske Krim-halvø 18. marts sidste år. Dengang gjorde Putin det klart for Washington, at han var rede til at udkæmpe en væbnet konflikt om Krim-halvøen, fortalte han i udsendelsen.

»Hvor er I? Tusind kilometer væk? Vi er her, det er vores land! Ønsker I at kæmpe mod os? Ved I det ikke? Vi ved det. Og vi er rede til det,« sagde Vladimir Putin.

I dokumentarfilmen bekræftede den russiske forsvarsminister også, at det var russiske soldater, der besatte parlamentet på Krim og lufthavnen i hovedbyen Simferopol. For et år siden afviste Putin ellers, at russiske soldater deltog i magtovertagelsen på Krim.

»Det var lokale militser,« sagde han 4. marts sidste år.

Tidligere tusler om atom-forsvar

Rusland har tidligere truet med atomvåben for at forsvare den annekterede Krim-halvø, hvis den kommer under angreb.

»Det vil jeg ikke anbefale nogen at gøre. Vi har en national sikkerhedsdoktrin, der meget tydeligt beskriver de foranstaltninger, der vil blive iværksat, hvis dette sker,« sagde den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov i juni sidste år.

Atomtrusler er ikke længere usædvanlige på russisk stats-tv. Tidligere på måneden kom advarslen fra Putins uformelle »informationsminister«, Dmitrij Kiseljov, chef for Rossija Segodnja, Ruslands største statslige nyhedsmedie.

»Hvad forbereder Rusland?« spurgte Dmitrij Kiseljov, mens tv-billederne klippede til et interkontinentalt missil, der blev affyret fra en underjordisk silo.

»I en tid med politisk romantik lovede Sovjetunionen ikke at anvende atomvåben offensivt,« fortsatte Kiseljov.

»Det gør Ruslands nuværende militære doktrin ikke. Ikke flere illusioner,« sagde Kiseljov.

Allerede sidste år mindede mediebossen om, at Rusland er det eneste land, der kan »forvandle USA til radioaktivt støv«.

Rusland har det seneste år gennemført en række militærøvelser, der også omfatter atomberedskabet til lands, til vands og i luften. I november testede landets væbnede styrker et interkontinentalt missil, der blev affyret fra det Nordvestlige Rusland.

Rusland har flere gange det seneste år sendt bombefly af typen TU-95 på vingerne blandt andet langs den norske kyst. Flyene blev bygget under den Kolde Krig blandt andet til at bære atomvåben.

Den atomare sabelraslen er næppe en reel trussel mod Vesten, men nærmere et forsøg på at styrke Ruslands forhandlingsposition, når det gælder konflikten i Ukraine, skriver analytikeren Jevgenij Kiseljov på hjemmesiden for radiostationen Ekho Moskvy.

»De nuværende indvånere i Kreml svinger med det, man i sovjettiden kaldte atomkniplen,« skriver han.

Den storstilede militærøvelse i det nordlige Rusland vil efter planen vare indtil lørdag.