Putin: Arktis er en prioritet for Rusland

Både industriel udforskning og råstofudvinding i Arktis betegner den russiske præsident som ekstrem vigtig.

Foto: MAXIM SHEMETOV

På et årligt pressemøde torsdag gjorde den russiske præsident, Vladimir Putin, det klart, at Arktis er vigtig for Rusland.

- Den industrielle udforskning af Arktis, inklusiv udvindingen af råstoffer, er ekstrem vigtig, sagde Putin på pressemødet ifølge nyhedsbureauet AFP.

Både Danmark og Rusland har gjort krav på dele af Arktis.

Danmark og Grønland gjorde for tre år siden krav på 895.000 kvadratkilometer af den arktiske havbund, der omkranser Nordpolen langs en enorm undersøisk bjergkæde kaldet Lomonosovryggen.

Rusland har også gjort krav på dele af det samme havbundsområde ved Nordpolen. Kravene fra både Rusland og kongeriget Danmark er i øjeblikket under behandling ved FN's sokkelkommission.

Russernes krav omkring Nordpolen dækker et område på 1,2 millioner kvadratkilometer. Størstedelen overlapper det dansk/grønlandske krav.

For at få sit krav imødekommet skal sokkelkommisionens eksperter vurdere, at havbundsområdet hænger sammen naturligt med den kontinentalsokkel, som et tilstødende land ligger på.

Det er teknisk muligt, at området omkring Nordpolen både hænger sammen med Grønlands sokkel og Ruslands sokkel.

I det tilfælde kan begge lande have ret til det golde havbundsområde. Det tæller vel at mærke kun havbunden, og hvad der måtte være i den. Ikke selve vandsøjlen med dens rigdom af fisk.

Rusland var første nation til at indlevere sit krav på området og får derfor behandlet sin anmodning først.

Det har i dansk sammenhæng skabt bekymring, fordi russerne således skal opgive deres eneret til området, hvis Danmark og Grønland siden hen også får eksperternes ord for, at de har krav på området.

Canada ventes til næste år også at indgive et krav på dele af det samme område - formentlig inklusive Nordpolen, som dermed får tre bejlere.

/ritzau/

Dette telegram blev udsendt første gang torsdag, hvor AFP blev citeret for at skrive, at Putin kaldte Arktis for "en uadskillelig del af Rusland". AFP har fredag udsendt korrektion med udeladelse af passagen "Putin said he considered the Arctic an inseparable part of Russian territory" og oplyst, at der ikke var dækning for denne formulering.