Putin appellerer til Trump med nytårsindbydelse til diplomatbørn

USA udviser 35 russiske diplomater for hackerangreb. Putin svarer igen med en nytårsinvitation.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vladimir Putin forsøgte sig i rollen som storsindet statsmand, da han fredag svarede igen på USAs udvisning 35 russiske diplomater med en fredsommelig nytårsinvitation.

Det meste af dagen havde russiske topfolk ellers varslet bål og brand.

Torsdag aften erklærede USA de russiske diplomater for persona non grata som et svar på russiske hackerangreb forud for det amerikanske valg.

De russiske reaktioner kom prompte.

Putins premierminister, Dmitrij Medvedev, kaldte udvisningen for Obama-regeringens »anti-russiske dødskramper.« Ifølge diplomatiske kilder ville en amerikansk skole i Moskva blive lukket, mens en talsperson for det russiske udenrigsministerium udråbte amerikanerne til »tomhjernede« og »udenrigspolitiske tabere«. Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov opfordrede Putin til at give igen med samme mønt og smide samme antal amerikanske diplomater ud af landet.

Det sidste ville være helt i tråd med tidligere diplomatiske armlægninger, hvor begge lande har svaret igen efter princippet øje for øje.

Men så trådte Vladimir Putin ind på scenen i rollen som good cop. Ingen amerikanske diplomater vil blive udvist, og ingen skoler ville blive lukket, gjorde præsidenten klart.

»Yderligere skridt mod genopretning af de russiske-amerikanske relation vil bygge på den politiske linje gennemført af præsident Donald Trump,« sagde Putin.

Han inviterede i stedet børn af amerikanske diplomater til at se det russiske nytårstræ i Kreml.

Ny rapport om russiske cyberangreb

Med sit skaktræk forsøgte Putin på én gang at få den afgående Obama-regering til at fremstå som den krigeriske part - trods rækken af russiske hackerangreb i USA - og appellere til den kommende præsident Donald Trump om at starte på en frisk.

Torsdag aften fremlagde de amerikanske myndigheder nye detaljerede oplysninger, der ifølge det Hvide Hus peger på russiske sikkerhedstjenesters involvering i cyberangreb, der skulle påvirke udfaldet af valget i USA. De omfatter hackerangreb på det Demokratiske parti, tænketanke i Washington og valgmyndigheder i to amerikanske delstater, skriver FBI i rapporten.

Barack Obama sagde torsdag, at de amerikanske sanktioner kommer efter »gentagne offentlige og private advarsler til den russiske regering«.

Før jul kom det frem, at Obama i efteråret personligt advarede Vladimir Putin om, at yderligere cyberangreb vil blive tolket som »væbnet aggression«.

»Aggressiv chikane«

Indgrebet mod de russiske diplomater var »et svar på den russiske regerings aggressive chikane af amerikanske embedsmænd og cyberoperationer rettet mod det amerikanske valg,« sagde Obama torsdag.

Midt i januar er Barack Obamas regering imidlertid fortid, og de russiske magthavere har forlængst reserveret deres vredesurbrud til den siddende præsident, mens Donald Trump modsat overøses med ros. Putin sendte allerede i sidste uge et julekort til Trump, som Trump kaldte »virkelig fint«.

»Hans tanker er så rigtige,« sagde Trump om Putins usædvanlige hilsen.

Den russiske præsident er godt i gang med at snøre Donald Trump, lød analysen fra den russiske oppositionspolitiker og skakstormester Garry Kasparov.

»Hvis Putin ikke giver igen med samme mønt, så betyder det, at han regner med at Trump vil gøre tingene for ham,« skrev Kasparov på Twitter.

Trump har tidligere kritiseret sanktionerne mod Rusland og sået tvivl om Ruslands rolle i cyberangrebene. Han har dog det meste af det republikanske parti imod sig i begge spørgsmål.

Trump sagde torsdag, at han vil mødes med de amerikanske efterretningstjenester for at blive briefet om cybertruslen fra Rusland.

»Det er tid til, at vores land kommer videre til større og bedre ting,« understregede Trump samtidig.